top of page

Araratfjellet - Արարատ

Araratfjellet, eller rettere sagt Araratmassivet er omtrent 40 kilometer stort i diameter, og altså et gedigent flott og høyreist landemerke. På armensk heter fjellet Արարատ eller Masis Մասիս. Ararat er egentlig to snødekte, sovende vulkaner som har vært rolige siden 2.juni 1840. Det vanlige er å kalle den høyeste toppen for Mount Ararat (5137 meter over havet, og dermed den høyeste toppen på hele det armenske platå, mens den mindre toppen måler 3896 meter over havet.)

Historiens grusomme spor ligger svært present akkurat i dette området. Det hellige Mount Ararat ligger dessverre innenfor den tyrkiske grense. Etter folkemordet på armenerne og fastsettelsen av grensene mellom Tyrkia og Sovjetunionen da det resterende Armenia ble til en Sovjetrepublikk, gikk Araratfjellet tapt for armenerne. Armenia tapte 90 % av sitt opprinnelige hjemland, men det største tapet i tillegg til de1,5 millioner landsmenn som ble slaktet av ottomanerne kan vel trygt sies å være Araratfjellet.

Svært sårt for enhver armener. I armensk mytologi er Mt. Ararat hjemmet til gudene, på samme måte som Mt. Olympus er det i gresk mytologi. Ararat symboliserer armenernes nasjonale identitet, er svært knyttet opp mot det armenske folk, deres litteratur, diktning, musikk og ikke minst den armensk-apostoliske kirke. Det finnes hundrevis av legender og fortellinger i den armenske folkediktningen der Ararat er settingen for fortellingen eller sågar protagonisten. I flere hundre år har forskjellige grupper utforsket Ararat i håp om å finne restene av Noahs Ark. Både Josephus i ca 70 F.Kr. og Marco Polo snakket mye om at Arken befinner seg ett eller annet sted på fjellet, og det er stadig til diskusjon innenfor både jødedom og kristendom.

Historien om Noahs ark, slik den er fortalt i Det gamle testamente, og dermed også i jødenes Tanach, er en omarbeidelse av en tidligere babylonsk myte. Helten i den tidligere versjonen heter Utnapishtim. Det virker sannsynlig at den babylonske historien var basert på en ødeleggende flom i elven Eufrat-bassenget. Ifølge Det gamle testamente, ble Gud så forferdet av den ondskap utført av menneskene han hadde skapt at han bestemte seg for å kvitte seg med den ved å sette i verk en kataklysmisk flom. Bare en mann ved navn Noah samt hans familiemedlemmer skulle spares. Dermed ba Gud Noah å bygge en båt for å huse sin familie og fugler og dyr på jorden. Etter at Noah hadde samlet to eksemplarer av alle dyrearter samt nok mennesker til å føre artene videre kom flommen og alt annet liv ble borte. Så klarner himmelen og vannet trekker seg tilbake fra jorden og etter 150 dager er vannet borte. «Og arken hvilte i den syvende måned, på den syttende dag i måneden på fjellet Ararat». 1.Mosebok(8: 3-4).

Det er mange legender og øyenvitnerapporter om Noahs Ark som hviler høyt på Mt. Ararat, men så langt finnes ingen reelle bevis på at den har blitt funnet. Bare de høyeste høyder av den frosne toppen er i stand til å bevare Arken og kanskje vil oppdagere en dag finne restene av Arken under snø og is. Ararat er så absolutt en del av Jerevans «skyline». Den beste utsikten mot dette fantastiske fjellet får man faktisk fra Jerevan Sentrum. Armenias våpenskjold slik det ble designet dqa Armenia utgjorde det armenske SSR kjennetegnet Mount Ararat sammen med hammer og sigd og en rød stjerne. Etter oppløsningen av Sovjetunionen, ble et nytt våpenskjold designe tog vedtatt brukt, og Mount Ararat er fortsatt med. I filmen Ararat fra 2002 produsert av den armensk-kanadiske filmskaperen Atom Egoyan er Mt. Ararat fremtredende i sin symbolikk. Ararat er avbildet på Armenias pengesedler og den berømte og nydelige armenske cognac heter selvfølgelig Ararat.

.Jeg har bestemt meg for å bestige dette utrolig flotte, myteomspunnete fjellet, men aller først må Tyrkia gi det tilbake til dets egentlige eiere. Jeg tror at den beste måten å få til en normalisering av forholdet mellom Armenia og Tyrkia er først og fremst at Tyrkia innrømmer og fordømmer folkemordet, og deretter begynner å betale erstatningen med å gi tilbake Araratfjellet. Da ville Armenia få tilbake sin nasjonale stolthet, sin nasjonalskatt – og mye tristhet ville bli gjøre litt mindre vondt. Det er per i dag vanskelig å få besteget fjellet fordi det er stadige konflikter mellom tyrkiske soldater og kurdere i området. Man må ha egen tillatelse for å få klatre og man må være godt trent både generelt og også på å bestige høye fjell. Man klarer det med intens jobbing på tre dager, men det er anbefalt å bruke fem for å nye det utrolig vakre landskapet. Men altså for min del blir det Mount Ararat når eierne har fått det tilbake.

mount_ararat_88980319
0 views0 comments

コメント


bottom of page