top of page

Afrika

Afrika er verdens nest største kontinent, utgjør 22 % av jordens totale landareal – og består av 54 eller 55 uavhengige nasjoner, avhengig om man teller med Vest Sahara eller ikke. Jeg velger å telle med Vest Sahara, så da lander vi på 55 inkludert Afrikas siste uavhengige stat, nemlig Sør Sudan.  Det bor 1 milliard mennesker i Afrika og 40 % av dem er under 25 år. 25 % av alle verdens språk hører hjemme i Afrika. Det vil si at det finnes over 2000 forskjellige offisielle eller halvoffisielle språk i Afrika. Arabisk er det største språket, Nigeria er land med flest innbyggere (145 millioner), mens Sudan som var Afrikas største land før splittelsen, nå må se seg slått av Algerie som med sine 919,595 kvadratkilometer troner som det største landet i Afrika. Seychellene er Afrikas minste land på 453 kvadratkilometer.

Man regner med at det finnes minst 3000 forskjellige etniske stammer i Afrika, faktisk har Nigeria hele 372 av dem innenfor sine grenser. De topp 10 fattigste landene i verden er afrikanske, med Zimbabwe på fattigtoppen med $200 per capita. På den andre siden er Ekvatorial – Guinea Afrikas rikeste land der GDP per capita er $32,200. Botswana er på andre plass med GDP på $15,800 per capita. Eritrea, Egypt og Libya har vedens høyeste ulykkesstatistikk på veiene, og Mogadishu og Johannesburg er blant verdens 8 farligste byer å ferdes i. Afrika er det fattigste av alle kontinentene og er også det minst utviklede.  18 millioner mennesker sør for Saharalandene har dødd av Aids, og man regner med at ytterligere 25 millioner er HIVsmittet. Gjennomsnittelige leveutgifter for en av Afrikas fattige er 70 UScents per dag. I hele Afrika er det færre mennesker med internettilgang enn antall internett brukere i New York.  90 % av all malariasmitte i verden skjer i Afrika, og 3000 barn dør av malaria i året. Muslimer og kristne har bedrevet mye misjon i Afrika, og 85 % av alle afrikanere tilhører en av disse to religionene, mens kun 15 % bekjenner seg til gamle afrikanske stammereligioner. Mange forestillinger fa disse har blitt blandet inn i den afrikanske varianten av både kristendom og islam.

Afrika er alt dette, men mye, mye mer. For det første går Tsjad så det suser. Landet har verdens raskest voksende økonomi for tiden. Egypt, Sør Afrika og Marokko mottar millioner av turister fra hele verden hvert år, og turismen skyter fart både i Tanzania, Kenya, Gambia, Mosambik, Kapp Verde, Mauritius, Réunion, Botswana og Zambia. Afrika går spennende tider i møte! Kineserne investerer i Afrika som aldri før, og som alle vet begynner undertrykte folk å si i fra. Både Tunisia, Egypt og Libya har blitt kvitt forhatte diktatorregimer. Naturopplevelser i Afrika er kontinentets beste kort. La oss se på noen fakta: Victoriasjøen er verdens nest største innsjø og Victoriafallene er en spektakulær turistattraksjon, ikke minst på grunn av den majestetiske naturen som omgir dem. Nilen er verdens lengste elv, og sørger for liv til millioner av mennesker og dyr langs sin vei fra Tanzania, Uganda, Sudan og Egypt til Middelhavet. Verdens desidert største ørken heter Sahara, og er større enn USA i areal! Mount Kilimanjaro i Tanzania er Afrikas høyeste punkt. (5895 moh).  Fish River Canyon i Namibia er verdens nest største canyon.

Afrikas dyreliv kan ikke sammenlignes med noe annet og er helt rått. Særlig de siste årene hard et gått opp for fol at dette dyrelivet kan gi masse inntekter i stedet for at det ødelegger for videre utbygging og utnytting av naturen. I Afrika sør for Sahara satses det nå for fullt på å frede store områder, lage nasjonalparker og naturparker for rett og slett å sikre hele dyrelivet og plantelivet, og ås støtte spesielt godt opp om utrydningstruede dyr. Jeg nevner i fleng Seregenti, Krüger, Elefantparkene I Botswana, Zambia og I Mosambik, Rift Valley, diverse fugleparker, gorillaparker Kenya og Uganda og så videre og så videre. Det er denne typen parker over alt. Og dyra har det  bra og blir tatt vare på! Og dette har kommet i grevens tid. Det er også innført strenge straffer for snikskyttere som dreper blant annet nesehorna for at kineserne skal få tak i det de kaller verdens beste potensmiddel.

For øvrig er afrikanske elefanter verdens mest tjukkebolle dyr. Med sine 7 tonn spiser de mer enn noen annen, og drikker 160 liter vann per dag. Flodhester er Afrikas farligste dyr, og tar flest menneskeliv i året. Dersom de er på land for å spise, og et menneske kommer mellom flodhesten og elven går den til angrep. Den svarte mambaen er en av verdens farligste slanger. Ikke på grunn av giften, det finnes giftigere, men fordi den følger etter folk og biter dem i rompa! Nilen er full av krokodiller, det samme er Zambezieleven. Verdens største frosk holder til i Kamerun. Verdens raskeste dyr, leoparden holder til i Afrika, og Lake Malawi har ca. 600 forskjellige fiskearter. Flere enn noen annen innsjø i verden. Sist men ikke minst: Fuglelivet. 2300 forskjellige fuglearter, mange av dem papegøyer. Verdens mest intelligente papegøye, den grå jakoen herjer jungelområdene i det sørlige Afrika! På Madagaskar finnes 100 forskjellige lemurarter, og de finnes bare der!

Jeg velger herved ut det jeg mener er viktige attraksjoner man kan tenke på dersom man vil se litt av Afrika. Men dette er det altså kun Reise-Frans, Svennie, som har funnet ut av, og det finnes folk som er bedre på Afrika enn meg. For det første, drit i Egypt. Der er det turbulent for tiden, og alle skal dit. Du kommer lett til Egypt en annen gang. Det finnes nemlig dobbelt så mange kule pyramider i Sudan. Og dit er det nesten ingen som reiser. De er riktignok litt mindre og har et litt annet design, men flotte å se! Hele 223 pyramider å velge mellom – og da får du med deg Nilen i Sudan også. Timbuktu er en myteomspunnet og fantastisk eventyrby! Den er verdt et besøk. Faktisk har Timbuktu et av verdens eldste universiteter. Tadjourahgulfen i Djibouti er et fantastisk sted å være mellom november og januar. Da kan du faktisk svømme med massive hvalhaier som kommer innom for å spise plankton. Surfere må bare in nom Liberias Shipwreck Point. Sykt høye bølger – 10 meter!  Sjekk soukher i ett av ababerlandene i Nord Afrika. Soukher er en slags markedsplasser, ofte overbygde. Spennende og eksotisk. Det flotteste med Afrika er allikevel alle nasjonalparkene. Det er for meg hovedattraksjonene, så derfor anbefales disse, uansett land man skulle reise til. Og de aller fleste sør for Sahara kan tilby akkurat det. Mine favorittland er som følger: Vest Sahara, Mali, Botswana, Ekvatorial guinea, Etiopia, Sør Afrika, Sudan, Tsjad Madagaskar og Malawi.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig kastam. Dette ordet brukes i en hver sammenheng hvis turistene

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i 6tiden etter en durabelig krangel, så hun slo fast at hun muligens h

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse. Nederlandsk er det offisielle språket i Nederland og i Flandern i Belgi

Kommentarer


bottom of page