top of page

Armenia i Eurovision Song Contest

Armenia debuterte i Eurovision Song Contest i 2006 med sangen "Without Your Love" fremført av André. I og med at dette var Armenias debut i konkurransen måtte Andre konkurrere i semifinalen. Armenia lyktes med å kvalifisere seg til den store finalen og havnet på 8.plass den 20.mai.

Dermed fortsatte Armenia som trofast og engasjert deltager i Eurovision Song Contest hvert eneste år, og oppnådde gode resultater. Her er resultatlisten så langt: ÅrArtistSpråkSangPlasseringPoeng2006AndréEngelsk"Without Your Love"81292007HaykoEngelsk, armensk"Anytime You Need"81382008SirushoEngelsk, armensk"Qélé, Qélé"41992009Inga and AnushEngelsk, armensk"Jan Jan"10922010Eva RivasEngelsk"Apricot Stone"71412011EmmyEngelsk"Boom Boom"Ikke kvalifisert til finalen2012Deltok ikke2013DoriansEngelsk"Lonely Planet"18412014Aram Mp3Engelsk"Not Alone"41742015GenealogyEngelsk"Don't Deny" . Da Aserbajdsjan vant den internasjonale finalen i 2011 ble det problemer med Armenias deltagelse det påfølgende år. Da ble finalen lagt til Baku, og problemet med Baku er at armenerne er forhatt av befolkningen, og at myndighetene gjør alt de kan for å oppildne til hat mot armenere. Det er også innreiseforbud for armenere til Aserbajdsjan, og vi vet jo at armenere har blitt drept av aserbajdsjanere uten at det har fått konsekvenser. Et godt eksempel er øksemorderen i Ungarn som drepte en uskyldig armener kun fordi han var armener, og ble feiret som en helt i Aserbajdsjan etterpå. Det ble dessuten sterkt oppfordret til boikott av finalen fra armenske sangere og artister. Den 7. mars 2012 annonserte Armenia at de ville trekke seg fra the Eurovision Song Contest 2012 på grunn av sikkerhetsproblemer. Dette ble svært negativt mottatt av Aserbajdsjan. En politiker kritiserte høylytt «boikotten», og en representant for det statlige, aseriske Tv-selskapet uttalte at dette ville føre til at verden så på Armenia med ytterligere skepsis og hat. I 2014 Armenia oppnådde Armenia en velfortjent 4.plass representert ved Aram Mp3 med sangen Not Alone.

Men opptrinnet rundt at Armenia trakk seg fra 2012 finalen er ikke den eneste konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan i Eurovision Song Contest. Dette minner etter hvert om en gedigen såpeopera. Bare les dette: Armenia har deltatt i Eurovision Song Contest siden 2006, mens Aserbajdsan har deltatt siden 2008. Den vedvarende konflikten over regionen Nagorno-Karabakh har påvirket Eurovision Song Contest ved flere anledninger.

Konflikter mellom Armenia og Aserbajdsjan dukket allerede opp i 2006, da aserisk media kritiserte ESCs hjemmeside for å skrive at Armenias artist var født i Nagorno Karabakh. Det var til og med før Aserbajdsjan var med i ESC. Så kom 2009 og da begynte virkelig bråket: Hvert land lagde en kort introduksjonsvideo før sitt bidrag i semifinalen. Da Armenia hadde inkludert et bilde av statuen «We Are Our Mountains» - en armensk statue som ligger i Nagorno Karabakh. Aserbajdsjan protesterte kraftig, og Armenia svarte med å vise fram enda flere bilder av monumentet da de skulle avgi sine stemmer i finalen. Aserbajdsjan på sin side viste fram minnesmerker fra Iran – altså den delen av Iran Aserbajdsjan gjør krav på.

Etter konkurransen, framkom det påstander om at Aserbajdsjan hadde tuklet med sendingen, ødelagt den armenske oppføringen og deleted telefonnummeret for å kunne gi mobilstemme. Deretter ble 40 azerier innkalt til politiavhør ettersom de allikevel hadde klart å stemme på Armenia. De ble anklaget for å være upatriotiske og en trussel mot sikkerheten. Aserbajdsjan ble bøtelagt av Den europeiske kringkastingsunion (EBU) for brudd på personvernet til de som stemmer. Litt morsomt det året var at Inga og Anush som framførte det armenske bidraget sang en liten del av refrenget på azeri. Det ser ut til at det var: "Ingen kommentar" fra Aserbajdsjan.

I 2010 begynte bråket igjen, men denne gangen var det Tyrkia som reagerte. Eva Rivas sin vakre ballade Apricot Stone handler om hjemlandet Aremenia symbolisert ved landets nasjonalfrukt aprikosen. Dette tålte ikke tyrkerne og en bølge av protester og usakligheter ble satt fram i Tyrkia.Det ble hardnakket hevdet at sangen mer enn antyder det armenske folkemordet og at teksten henspeiler på massedeportasjonene av armenerne som fant sted fra og med 1915. Tyrkerne reagerer spesielt negativt på ordet "homeland". De mener at dette ordet henspeiler på armenske områder som nå ligger i Tyrkia etter at ottomanerne hadde tømt dem for en hver armener. Den tyrkiske komponisten Yagoub Mutlu siterer teksten til sangenog med det klargjør han sitt standpunkt om at dette handler om folkemordet: “Many, many years ago when I was a little child, our world is cruel and wild, but to make your way through cold and heat love is all that you need”

Moskva-baserte Karen Kavaleryan, som er tekstforfatter avviste dette og sier at han ikke antyder noe folkemord. "Sangen har ingenting å gjøre med det armenske folkemordet, og det har ikke en politisk kontekst. Sangen presenterer rett og slett den armenske kultur, de armenske tradisjoner, aprikos, som er bare en armensk frukt og det er symbolet på Armenia, og tankene til en ung (armensk) kvinne som bodde langt fra hjemlandet i årevis."

Så i år, 2015, har det kommet heftige protester fra tyrkiske ESC fans samt fra mer offisielt hold i Aserbajdsjan. Denne gangen krever de at både Frankrike og Armenia skal diskvalifiseres fra ESC. Det franske bidraget –N’oubliez pas – handler om krig og konflikt, og mange mener det henspeller på det armenske folkemordet. Men det nevnes ikke i teksten, og sangerinnen sier at det handler om krig og folkemord generelt.

Armenia har bestemt at de skal sette sammen en gruppe på seks armenere, fem av dem diasporasarmenere – en fra hver verdensdel – og den sjette fra «The Motherland». Sangen skal hete Don’t deny, og gruppen skal for anledningen hete Genealogy. Her er tyrkere og azerier om mulig enda mer rasende, da de mener at dette i hvert fall har med folkemordet å gjøre, og at det er snakk om å presentere dette akkurat i år – under 100-årsmarkeringen. Men, igjen, teksten i don’t deny nevner ikke folkemordet, så de har nok ingen sak.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig...

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i...

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse....

Comments


bottom of page