top of page

Auckland

Skal man feriere på Nordøya er det svært store muligheter for at man lander i Auckland. Auckland er New Zealands eneste storby, og er til gjengjeld en millionby med 1,5 millioner innbyggere. Og innbyggerne ser ut som om de kommer fra hele verden og er på stopover i Auckland. Auckland er en trendby, en by der innbyggerne trives og har det godt. Byen havner alltid høyt oppe på listene når byer sammenlignes med tanke på hvor i verden det er best å bo. Her sykles, svømmes og jogges det til den stoee gullmedalje. Butikkene bugner av rettferdig mat, sunne og gode grønnsaker og bær og på skilt og via radio og TV blir man til stadighet minnet på verdens to farligste "Health Hazards", nemlig røyking og soling uten faktor. Nest farligst er "drunk driving". Her i verden går man rett på sak. bilder av kreft i munnen, i lungene på huden - man ser dem stadig vekk. Derfor selges det solfaktor som om den snart blir fjernet fra butikkhyllene og sigaretter - jepp jeg må si jeg liker det. De er godt gjemt under disken i butikkene - og ser man noen som røyker er det faktisk oppsiktsvekkende.

Kart over Auckland og omegn Her bor mennesker fra alle verdenshjørner i skjønn forening. Det merkes på tilbudet i butikkene og på restaurantutvalget. Det skal godt gjøres å ikke finne favorittmaten din i Auckland. Byen preges av den vanlig, vennlige atmosfæren som finnes i hele New Zealand. Folk er hjelpsomme og ønsker å komme i kontakt med turister. Og turister er de vant til. Det kommer 3 millioner av dem i året til New Zealand, og langt de fleste er i hvert fall innom Auckland. Auckland er en hyggelig storby med distriktene Viaduct Harbour og Mission Bay som de største trekkplastrene på turister på grunn av sin beliggenhet ved havet. Herfra ser man selbåter, surfere, vannskiere og så videre mens man nyter en øl eller flere.

One Tree Hill er et minnesmerke fra den tiden da Treaty og Waitangi ble underskrevet, og Maoriene underkastet seg den engelske dronningen. På toppen av One Tree Hill finner man minnesmerket til Maoribefolkningen. I første rekke er det seilerne som har aller mest å hente i Auckland. Det er seilbåter over alt ute i havet, og gedigene havner de båtene parkerer for natten. Alle byens innbyggere med respekt for seg selv har seilbåt. Og de har mange kule steder å seiile til, både øyer og en lang kyst , både på vest og østsiden av Nordøya. Tilnavnet byen har fått er selvfølgelig City of Sail. Auckland er selvfølgelig stopover havn under Volvo Ocean Race, og det arrangeres alle mulige cuper og konkurranser på nasjonalt og lokalt nivå. Alle i Auckland kan seile, og alle interesserer seg.

Auckland er en typisk administrasjonsby med mange skyskrapere som skaper en kul skyline. Sky Tower raver over resten av skyskraperne. Den er på 328 meter, og har man brukt for et ganske stort adrenalinkick , ja da er det bare å bestille et bungeejump fra toppen av Sky Tower. De som ikke vil fly 300 meter nedover i gummistrikk kan jo ta heien opp til toppen av tårnet, bestille noe å spise i den roterende restauranten og se hele byen derfra. Etter besøket finnes det shoppingmulighet i Downtown, spesielt i Queen’s Street og i gatene på oversiden og nedsiden. Masse spennende shopping, og små kule barer og restauranter fra alle verdenshjørner. Virkelig et must -try!

I Auckland kan du kombinere et pulserende byliv i et konsentrert sentrum med utflukter til mange grønne lunger og strender, nærmest alltid under et kvarter unna med buss, taxi eller ferje. Det er mange muligheter for kortere eller lengre utflukter. For eksempel den fascinerende øya Waiheke. Et deilig sted der man kan bade og kose deg for en dag. Se egen beskrivelse derfra på Svennie.no Auckland er bygd på en rekke utdødde vulkankjegler, så dersom man vil ha utsikt og litt vakker natur er en spasertur oppover til toppene en god ide. De to bydelene Parnell og Ponsonby er de mest hippe bydelene i Auckland. De ligger fem minutter unna med taxi fra Sky Tower, og er virkelig verdt et besøk. Her får du jazz, litt rock, litt blues rundt om kring på utestedene. Her er det også en rekke små og intime matserveringssteder. Du får et godt måltid for 120 norske kroner, og et iskaldt newzealandsk øl for mellom 30 og 40 kroner halvlitern. For den beste shoppingen reiser du til Newmarket, et stykke utenfor sentrum . Det går rutebuss hvert 10.minutt. Dette er det beste handlestrøket i byen. Butikker og kjente kjeder ligger tett på hverandre. Her er det bare et motto som gjelder: Shop till you drop! Men det lureste man gjør i Auckland er nok a satse på hop on - hop off bussen. den tar deg med til hver eneste lille turistattraksjon som finnes, inkludert Rosehagene, diverse blomsterparker, Auckland Zoo, museer, kirker, akvariet og så videre. Kjøper du et day pass for 40 dollar kan du reise fritt med denne bussen som drabantbussen som tar deg til enda flere attraksjoner. Du bytter da bare ganske enkelt buss på National Museum, og kommer deg videre til Newmarket og til Auckland Zoo, hopper på den samme bussen en time senere og kommer deg tilbake til hovedbussen.

En tretimers leiebiltur nordover langs Nordøyas fantastisk vakre kyst kommer man til Bay of Islands. Her finner man 144 øyer å besøke. Den ene vakrere enn den andre. Det går taxibåter til en del av dem. De egner seg godt for en picknick med svømming og soling.

Russel, som forøvrig var stedet der de første europeerne kom, har en liten strandpromenade med restauranter og barer, og små hoteller. Her kan man faktisk velge å bo på The Duke of Marlborough. Det er New Zealands aller første hotell som åpnet for 165 år siden. I denne byen har tiden stått stille. På de små, brune barene lyder jazz og moderne pop om hverandre nesten harmonisk. Ølet og hvitvinen sjenkes. Kelnerne krever ikke tips. De er alltid like blide. Her servers øl fra Founder’s Brewery til 30 kroner halvliter’n. Life is good here!

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig kastam. Dette ordet brukes i en hver sammenheng hvis turistene

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i 6tiden etter en durabelig krangel, så hun slo fast at hun muligens h

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse. Nederlandsk er det offisielle språket i Nederland og i Flandern i Belgi

Comments


bottom of page