top of page

Berlin

Berlin er en av Europas mest pulserende og aktive byer. Her finnes 4 millioner berlinere, berlinere med en rekke ulike bakgrunner som gjør Berlin til Europas mest sammensatte smeltedigel. Her bor mennesker med bakgrunn fra intet mindre enn 190 forskjellige land. Subkulturer som hardrockere, emoer, homofile, hippier, New Age av ymse slag, fritenkere og frimurere. Berlin har plass til alle. Og Berlin har plass til turister også. Merk deg at Berlin er betjent av to flyplasser, Tegel og Schönfeldt.  Tegel ligger innenfor bygrensen og betjenes av de vanlige flyselskapene. Schönfeldt ligger et stykke utenfor og betjenes av de billigere flyselskapsalternativene. Uansett, det første du bør gjøre i Berlin er å skaffe et Welcome Card. Offentlig transport i Berlin er et omfattende og velfungerende nettverk bestående av t-bane, trikk- og busslinjer. På kort tid kommer man fram hvor man enn måtte ønske, og Welcome Card gir muligheten til å bruke alle disse transportmidlene. Kortet finnes i flere varianter: 48 timer, 72 timer og fem dager. Du velger selv hvor mange soner det skal gjelde for, A og B sone pleier å holde dersom man ikke skal langt ut i noen av Berlins mindre flatterende drabantbyer. Kortet får du kjøpt over alt, inkludert på flyplassene. 

Mat og drikke fra alle verdens hjørner er lett å få tak i i Berlin. Berlins forskjellige bydeler har små eller store grupperinger av mennesker fra mange land. Tyrkere er den største gruppe, og det er faktisk sant at Berlin er verdens tredje største tyrkiske by. Det er kun Istanbul og Ankara som har flere tyrkiske innbyggere. Med tyrkere følger en rekke spesialbutikker, frukt, grønnsaker og tyrkiske fast-foodsjapper og mange bedre restauranter. Prisene her er rimelige. Det bor mange tyrkere i bydelen Lichtenberg. Ellers får man både indisk, vietnamesisk, kinesisk, japansk og så videre på hvert gatehjørne i Berlin. Puber, barer og Bierstuben florereri byen, og turistene sier at det meste av det som serveres av flytende er uimotståelig. Berlins gater og Berlins sammensatte befolkning og arkitektur er egentlig severdigheter nok i seg selv for å kunne nyte denne byen i dagevis. Men selvfølgelig, i tillegg til alt dette er Berlin proppfull av historiske og moderne minnesmerker og severdigheter. Berlin har mer enn 170 museer og samlinger, i tillegg til en rekke spennende private gallerier.

 Jeg begynner med Eastside Gallery, på T-banestasjonen Warschauer Strasse.  Her finner man maleriet der Honecker og Bresjnev gir hverandre et voldsomt kyss! Men galleriet har mer enn det. Her er en samling graffitimalerier på restene av Berlinermuren. Tid for ettertanke – fra 1961 til 1989 delte denne muren Berlin i to. Prøvde noen å klatre over ble det straffet med døden. Skutt på stedet! Ønsker man å lære mer om østberlinernes og østtyskernes mange kreative fluktforsøk bør man ta turen til Checkpoint Charlie. Her ligger Fluktmuseet der man kan få innblikk i hvordan flyktninger gjemte seg i biler, svømte over elver, surfet via Danmark, brukte luftballonger og så videre for å unnslippe tyranniet i DDR. Ønsker man å lære enda er Berliner Unterwelten stedet å oppsøke.  

Tunnellene, som stammer fra både andre verdenskrig og den kalde krigen, Man får kjøpt billetter til en svært rimelig penge utenfor Gesundbrunnenstasjonen. Her får man regelrett gå en lang tur under jorda i Berlin gjennom smale tunneler som ble brukt som skjulesteder og fluktveier under 2.Verdenskrig, og gjenopptatt etter at Berlinmuren stod ferdig slik at østtyskerne kunne flykte den veien. Selvfølgelig bel dette avslørt, men østberlinerne var ikke snauere enn at de gravde nye tunneler seg vestover ved hjelp av dem. Man får med seg en guide på turen, som kan fortelle mange interessante historier. Virkelig verdt et besøk. underholdningsartisten av en omviser gav oss virkelig et innblikk i hvordan det hadde vært å skjule seg i mørke, trange rom under jordas overflate.

Mer historie og mer lærdom finner man i Berlins Holocaust Denkmal. Her har man laget en stor installasjon bestående av betongblokker. Det er en arkitektonisk perle, og formidler det verste som har skjedd i Europa noen gang. Så absolutt verdt et besøk. I nærheten ligger Brandeburger Tor, noe jeg har et litt anstrengt forhold til etter at Ketil Stokkan sang om attraksjonen i Melodi Grand Prix i sin tid. Fryktelig var det. Men monumentet står nå der, og er vel et hovedvaremerke for Berlin, så man bør få det med seg.

Bundestag og Berliner Dom er to sentrale bygg som forteller oss noe viktig om dagens Berlin. Til tross for at det dreier seg om to maktsentre, er det ikke skapt noen form for avstand mellom de praktfulle byggverkene og folk som kom for å beundre dem. På gressplenen utenfor sitter folk og nyter sola om sommeren. . Når det gjelder Bundestag, er det umulig å overse den iøynefallende kuppelen som sitter liksom en moderne krone på den gamle ærverdige bygningen. Ta en tur opp på taket av Bundestag . Der er det fin utsikt over byen.

Ellers er det vel et must å se Berlins to flotte paradegater, Unter den Linden og Kurfürstendam. Friedrichstrasse eer shoppingeldoradoet framfor noen. Gedächtniskirche bør man få med seg, kanskje også Berliner Zoo. Er man interessert i flere museer finnes det en egen Museumsinsel (Museumsøy )i Berlin der man kan vandre rundt i dagesvis og bare se, se og se. Og selvfølgelig lære. Alt her har tysk presisjon og tysk kvalitet.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig kastam. Dette ordet brukes i en hver sammenheng hvis turistene

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i 6tiden etter en durabelig krangel, så hun slo fast at hun muligens h

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse. Nederlandsk er det offisielle språket i Nederland og i Flandern i Belgi

Comments


bottom of page