top of page

Betlehem


Betlehem, hebraisk Beit Lehem, som betyr «hus laget av brød», på arabisk Bayt Laham, som betyr «hus laget av lam». Det skjedde i de dager mens Quirinius var landshøvding, og Keiser Augustus skulle la alle skrives inn i manntall. Da Jesus ble født var Galilea er romersk provins, og romerne ville ha skatt. Derfor var det viktig å få fullstendige lister over alle innbyggerne i provinsene. Manntall var derfor så viktig at Maria og Josef gikk og gikk, helt fra Nazareth til Betlehem – Maria med sin bollemage, kanskje på et esel – og da hun endelig kom fram kom veene. Jesus ble født. Og i følge kristen tro er Jesus inkarnasjonen av Gud – Gud tok på seg menneskeklær og ble en av oss. I NT, både i Lukas og Matteus finner du juleevangeliet. Det mest brukte er Lukas.

«Et barn er født i Betlehem» og «Mary’s Boy Child» er tradisjonelle julesanger som vi alle er vokst opp med. Det er ingen tvil om at Betlehem er en by vi alle kjenner navnet på, og vi vet alle hva som skjedde der. Hver eneste av oss i den såkalt kristne verden har et forhold til Davids by i Judea som for over 2000 år siden fikk sin evige plass i historien. Hva skjedde egentlig, hvordan kan det ha vært? Betlehem er Jesu fødeby, og det gjør selvfølgelig sitt til at mange mennesker ønsker å se byen. Spesielt kommer mange ved juletider. Betlehem har 31 hoteller, og i desember er de fullbooket. 100.000 turister er innom Betlehem i juleuken, så her er det trangt om plassen. Byen ligger på Vestbredden, cirka en mil sør for Jerusalem og er en del av det palestinske området. Innbyggertallet er 30.000, og her bor de fleste palestinske kristne. 33 % av dem bekjenner seg til kristendommen, resten av Betlehems innbyggere er muslimer.

Hver jul surrer tankene rundt i hodene våre, og vi lurer på hva dette er. Hos de mest ivrige og mest nysgjerrige av oss er lysten til å bestille billett til stede, bare for å føle atmosfæren den dagen da Jesus ble født. Og den som reiser får en opplevelse! Ingen tvil om det. Det er et pes å komme til Betlehem, men når du endelig er der føler du som de andre at det var verdt bryet. I og med at byen ligger på Vestbredden er det sikkerhetskontroller en masse flere ganger enn du setter pris på, og det er mas og kjas med enorm trafikk uansett hvor du snur deg. De fleste reiser til Jerusalem og tar turen videre derfra. Da skal du altså krysse mastodontmuren mellom Israel og Vestbredden, og her er det checkpoint på checkpoint, noen av dem permanente, mens andre bare dukker opp etter soldatenes innfall. Så det er bare å ha pass og andre pairer lett tilgjengelig.

Vel framme i Betlehem er Krybbeplassen utgangspunktet for det meste. Den strekker seg bokstavelig talt mellom byens religioner, midt i den stemningsfylte gamlebyen. Her ligger moskeen Omar ibn al-Khatab i den ene enden og Jesu fødselskirke i den andre. Hver julaften holdes det en tradisjonell prosesjon og en konsert på Krybbeplassen ved fødselskirken. I tillegg er det et must å få med seg midnattsmesse på julenatten i Fødselskirken. Svært stemningsfylt selvfølgelig. Fødselskirken er altså hovedattraksjonen i Betlehem, og grunnen til at tusenvis på tusenvis av pilgrimer tar turen til Betlehem hvert år. Kirken er enormt godt vedlikeholdt, og den opprinnelige kirkebygningen ble bygget i 325 etter Kristus rett over stedet der stallen lå. Hver enkelt trosretning er tildelt egne steder i kirken der de de kan holde sine messer og stelle sine relikvier. For å komme inn i kirken må du gjennom en lav port, og her kreves det en smidig og myk rygg for å komme igjennom. Døren er ikke høy, og porten er ikke vid, men de fleste kommer nå inn uansett.

Kirken er belyst av levende lys, røkelse blir brent, og den vakre kunsten beskriver hendelsene som fant sted i Jesu tid. I og med at Frelseskirken egentlig er flere kirker, bygget til litt forskjellige tider, består den av mange rom, mange trange ganger, små altere, trange trappeganger, huler og minnesmerker fra de forskjellige kristne retninger og historiske hendelser. I krypten, finner du stedet der krybben stod – og da er du plutselig midt i juleevangeliet. På veien kan du oppleve mennesker i bønn, og kor som synger julesanger. Ganske flott å oppleve. Lille Betlehem er like full av severdigheter som den er av trafikk. Passe deg for bilene, men for all del, gå til fots i denne stemningsfylte byen. Selvfølgeligprøver innbyggerne å tjene noen slanter på turistene, og på Krybbeplassen bugner det av suvenirselgere. Du får billige suvenirer, og noen av dem er helt OK å pakke ned i kofferten, men selvfølgelig er det mye kitsch og elendighet i bodene eller på teppene også. I smugene bak moskeen litt til venstre finner du små butikker med figurer som er håndlaget og skjært ut i sedertre og som gjerne henspeiler på juleevangeliet. Betlehem er ikke stedet for gourmetmåltider eller fylleferie. Her er det dårlig med restauranter og barer. Bruk heller tiden på å se og å lære. Foruten Fødselskirken må du få med deg Melkegrotten i kapellet like ved. Her skal det ha skjedd et under. Maria skal nemlig ha sølt noen dråper melk mens hun ammet Jesus her. Dermed ble grotten hvit. Den kalles derfor Melkegrotten. På Krybbeplassen finner du Betlehem museum. En rask gjennomgang her gir deg litt lærdom. Så tar du selvfølgelig turen til Jesu og Rakels gravsteder. Betlehems fredssenter er interessant. Det ligger på Krybbeplassen, og ble bygget av svenske myndigheter etter Osloavtalen. Sjekk også ut protestantenes økumeniske senter. Her jobbes det for samarbeid mellom alle protestanter i verden, alle bevegelser, utbrytergrupper, sekter, varianter møtes her for diskusjon og felleskap. Her er stedet for julepynt Made in Betlehem, og rett og slett morsomt å henge i juletreet når du kommer hjem. Kjører du ut av byen mot Jordandalen finner du markene der hyrdene i juleevangeliet holdt til. holdt til. De er her fortsatt, og de ser ut som den gang underet skjedde. Her kan du besøke to hyggelige klostre ett gresk ortodoks og ett romersk-katolsk.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig...

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i...

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse....

Commentaires


bottom of page