top of page

Bordeaux

«Un verre, ça va. Trois verres, bonjour les dégâts. (Et glass er OK. Tre glass: God dag, trøbbel).» Dette franske ordtaket kommer godt med dersom man reiser på utflukt eller ferie til Bordeaux. Her flyter det vin i strie strømmer. Og vi snakker ikke simpel, billig rødvin, men rødvin av ypperste kvalitet og et valg av smaker og årganger man ikke har sett maken til. Flasker dukker opp overalt, fylt med vin. Det er ikke til å komme fra at Bordeaux først og fremst er vinens hovedstad. I lekre utstillingsvinduer eller dunkle kjellere ligger de i hvilemodus og venter på å bli åpnet. Men de skal nytes, helst sammen med god mat. Man tyller ikke i seg en Bordeaux. Byen kan også påberope seg tre av Frankrikes store litterære helter. De kalles de tre litterære M’er på folkemunne her, nemlig: Montaigne, Montesquieu og Mauriac.

Bordeaux er Vinens hovedstad. Det finnes 57 AOC-viner i Bordeaux regionen. Vi teller 6000 vinslott, 11000 vinprodusenter, som utgjør noe sånt som hver femte arbeidsplass i denne vakre vinregionen. Bordeaux har 230600 innbyggere, en stor del av byen er fredet og er på plass på UNESCOs verdensarvliste. Bordeaux er en grønn by, med massevis av parker og andre grøntområder.

Man har satset for fullt på verdens kuleste trikk, på gågater og ikke minst sykkelstier. Store deler av sentrum er bilfritt. I sommermånedene strømmer turister til Bordeaux fra hele Europa, men det er ikke mange nordmenn som finner veien hit. Turistkontoret i Bordeaux kan opplyse om at 3 millioner turister finner veien til området i året. Det betyr at 152 hoteller driver godt, spesielt i månedene mai til oktober. Her finnes utallige restauranter og kafeer å velge mellom. Kvaliteten kan klassifiseres som meget god jevnt over.

Det som også preger denne byen med den flotte typisk franske atmosfæren er dens mange markedsplasser. Her fallbys alt fra knappenåler til dyre viner. Markedet i sidegaten, Capus på folkemunne, er på størrelse med Stortorget i Oslo, men dette er faktisk et skikkelig marked med mer enn bare litt frukt og blomster. Her får man kjøpt minst 100 forskjellige pateer, den ene mer typisk enn den andre. Åpne kryddersekker i alle farger og dufter er et syn man må ta med seg, og de delikate frukter og grønnsaker gjør at man bare må kjøpe noe. Her er det lett å få i seg fem om dagen. Her får man dessverre ikke kjøpt tresko, gummistøvler eller høygafler. Det skjer noen kvartaler nærmere Garonne, foran St. Michel-kirken. På loppemarkedet der selges alt fra gamle, slitte sko til møbler fra 50-tallet, en fraskrudd sykkel eller miniatyr parfymeflasker.

Det er aldri langt til noe i Bordeaux. Trikkene går overalt. De smale smågatene er bilfrie, med små kule spesialbutikker. Området Grands Hommes eller ”Det gylne triangel”, eller bare triangelen er shoppingens Mekka for en hver med kredittkortene i orden. Cours de l´Intendance, Cours Georges Clemenceau og Allées de Tourny deler den største konsentrasjonen av eksklusive butikker i Bordeaux. Er du ute etter funn, hopper du over triangelen og begir deg i stedet direkte til rue St. Catherine, Frankrikes og kanskje Europas lengste shoppinggate.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig kastam. Dette ordet brukes i en hver sammenheng hvis turistene

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i 6tiden etter en durabelig krangel, så hun slo fast at hun muligens h

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse. Nederlandsk er det offisielle språket i Nederland og i Flandern i Belgi

Comments


bottom of page