top of page

Borneo

Borneo – hvis paradiset eksisterer, har jeg fått en forsmak! Jeg kan fortelle om mange spennende reisemål både i Norge, Europa og resten av verden, men jeg tror intet sted klarer å parere provinsen Sabah på Borneos nordøstkyst. Borneo er en gigantisk øy som ligger i Sørkinahavet, og er delt mellom tre land, nemlig Malaysia, Indonesia og Brunei. Sabah er en av de to malaysiske provinser som utgjør malaysisk Borneo. Sabah har selvstyre på de fleste områder, er en multietnisk og multikulturell stat der kinesere, malayer og et åttitalls forskjellige urbefolkningsgrupper lever i full harmoni. Hovedstaden her Kota Kinabalu, språket er malaysisk, men stort sett alle forstår og snakker engelsk. Dette var litt kjedelige facts – nå ACTION.

For 10 år siden reiste jeg til Borneo for å oppleve konseptet ECOferie. Sabah har staset sterkt på det økovennlige turistkonseptet der turister får komme nær inn på naturen og livet i regnskogen ogi havet, men har satt en klar begrensning på antallet per utflukt og per år for å holde regnskog og andre reservater intakt. Turismen skal altså hele tiden være i samsvar med hva naturen tåler. Jeg opplevde så mye positivt i Sabah, ble kjent med utrolig kule mennesker, både kadazaner, dusuner, muruter, malayer og kinesere, fikk kose med og leke med orangutanger, døpe havskillpaddebarn til små Svennier at det ble ikke mulig å reise derfra uten å sørge for at jeg måtte tilbake. Løsningen på det ble å kjøpe en hytte, det vil si, en liten leilighet i et planlagt kompleks ved den lille landsbyen Papar. Det var nemlig «launching» av konseptet da jeg var der, og for 120.000 fikk jeg en 2roms leilighet i et boligkompleks med to svømmebasseng, en lang, øde strandlinje med verdens flotteste utsikt – og med sikkerhetsvakter som passer på den når jeg ikke er til stede.

Jeg prøver å reise til Sabah minst en gang i året. Reisen tar eksakt 24 timer fra jeg går ut fra huset på Oppsal til jeg kommer fram til Melinsung Summer Bay. Reisen i seg selv er helt OK, med en kul liten mellomlanding i Amsterdam, London eller München og med Air Malaysia eller Singapore Airlines via Kuala Lumpur eller Singapore på vei til Kota Kinabalu.

Hva er det som gjør Sabah så spesielt kult? Nummer en er folket der, uten tvil. De elsker å snakke med folk fra utlandet, de er gjestfrie, hjelpsomme og har en humor jeg ikke har sett maken til. Jeg er for dem orang putih, altså hvit mann. Jeg kaller dem tilbake: orang coklat, brun mann eller sjokolademann. Dermed er latteren i gang. Det jeg merket meg var at jeg kom utrolig langt med 10 malaysiske ord det første året jeg var der. Litt språk var døråpneren for videre kontakt og bekjentskap. Etter hvert som jeg fant ut at malaysisk var et av verdens letteste språk å lære, lærte jeg meg det, og dermed ble det enda lettere å komme i kontakt med folk. Du kan lese mer om malaysisk under språklinken på siden min. Sommeren 2011 var virkelig sommeren da språkkunnskapene ble satt på prøve. Oswald Rompingas som er guide i Danum Valley (Borneos store regnskogsreservat) og jeg gikk en tur på en hel dag i regnskogen, og da var det forbudt å snakke noe annet enn malaysisk. Det funka, og jeg var stolt. Like morsomt hver gang er det når folk skjønner at man kan litt av språket. De ler og hyler, og blir veldig interesserte. Jeg har lært 10 ord på mandarin, rett og slett fordi jeg synes det er så kult å tulle med kineserne i Sabah. De er like latterrmilde hver gang. Det bor om lag 48 % muslimer i Sabah. De spiser ikke gris og de drikker ikke noe særlig alkohol. De damene som ønsker det selv går med hijab i alle mulige moter og farger. Jeg lager av og til min egen hijab og viser dem, og da ler de så de griner. De også, når jeg forteller dem at gris er haram og sau er halal sitter latteren løst. Den som trodde at muslimer ikke har humør, trodde feil. De er rett og slett så kule og varme og interesserte i både meg og min kultur at jeg skulle ønske vi her på berget også hadde litt av den nysgjerrigheten med oss når vi møter mennesker fra andre kulturer.

Danum Valley Conservation AreaFor første gang kom jeg til dette fantastiske stedet sommeren 2011. Morten, Mette, Geir og jeg hadde en opplevelse her som det ikke finnes maken til. Danum Valley er et område på størrelse med Vestfold fylke hvor man har bevart regnskogen slik den alltid har vært – altså «A Virgin Rainforest». Området utvides i disse dager til det dobbelte etter at Borneos myndigheter har skjønt at de må ta vare på mer av den fantastiske regnskogen. Dessverre har det foregått hogst i mangfoldige år, så det nye området vil være «Secondary Rainforest», men for framtiden vil den vokse og utvikles til å bli like den opprinnelige. Dyrene vil få større tumleplass, og det trenger de. Danum Valley er så strengt bevoktet og så regulert at det finnes kun to overnattingsmuligheter der. Man kan enten bestille en seng på forskningsstasjonen og bo ganske kummerlig, hvis en av de få sengeplassene er ledige, eller man kan bo på et flott luksushotell med 30 rom, der all mat og alle aktiviteter er inkludert. Man får uansett aldri lov til å gå i regnskogen uten lokal guide, og antallet gjester per natt får aldri oversige 50.

Man opplever en dyreverden uten like, både på dag og på nattsafari. Flotte elver, fossefall og bekker innbyr til jungelbad. Guidene er som resten av befolkningen, fulle av humør og glede. Man må kun passe seg litt for giftige slanger, skorpioner, malariamygg – og de sugende blodiglene, som ikke er farlige men som suger og suger til de blir feite på blodet ditt før de faller av. Takk – jeg opplevde det.

Sabah er full av opplevelser – avslutningsvis vil jeg nevne følgende: Turtle Island; Man får være med å se havskilpadder legge egg, får følge med når egg klekkes og følge de små skilpaddebarna på deres vei til havet Sepilok Orang Utan Sanctuary: Besøke et stort område der folk tar seg av orangutanger som er blitt forlatt som babyer, som regel fordi moren ble drept, eller de ble fanget for å selges som «pets». Her kan man få jobbe som frivillig dersom man har lyst. Mount Kinabalu: Sørøstasias høyeste fjell. Med guide og skjerpa kan man bestige fjellet på 24 timer med innlagt overnatting. Wetlands: Se krokodiller neseaper (probiscus) og andre typer aper i naturen. Borneos eneste togstrekning går fra Tanjung Aru til Tenom, via Beaufort. Et skikkelig jungeltog.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig kastam. Dette ordet brukes i en hver sammenheng hvis turistene

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i 6tiden etter en durabelig krangel, så hun slo fast at hun muligens h

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse. Nederlandsk er det offisielle språket i Nederland og i Flandern i Belgi

コメント


bottom of page