top of page

Bosnia-Herzegovina

Bosnia-Herzegovina er et svært spennende reisemål. I dette sammensatte og krigsherjede landet får man virkelig føle Balkan på pulsen. Folk har mange historier og fortelle, og gjestfriheten går utenpå de fleste mennesker i de fleste land. Bosniere, enten de er serbisk-bosniere, kroat-bosniere eller muslimsk-bosniere er virkelig interesserte i besøkende som oppsøker deres vakre, fjell og skogkledte land. Bosnia-Herzegovina. Skikkelig malerisk, med små landsbyer innimellom. I disse landsbyer er det fest når besøkende kommer, og folket går ikke av veien for å slakte et lam og finne fram den beste rødvinen når det kommer besøk. Bosnia –Herzegovina har bare 20 km kystlinje mot Adriaterhavet rundt byen i Neum i og er innelåst mellom kroatiske landområder og territorialfarvann.

Bosnia-Herzegovina er på bedringens vei etter en stygg krig mellom muslimske bosnjakker, serbere og kroater. Grufulle handlinger utført under ledelse av Bosnias mest forhatte mann, Milosevic har satt dype spor. 100.000 mennesker mistet livet under krigshandlingene - massegraver, deportasjoner og etnisk rensing er stikkord i denne sammenheng som man ikke glemmer så lett. I dag er Bosnia-Herzegovina en føderativ stat mellom bosnjakker og kroater i en felles føderasjon og serbisk-bosniere i den andre. Bosnia-Herzegovina er helt trygt i disse dager, og fortjener faktisk å få turister. Jeg har til gode å høre om besøkende som har blitt skuffet, verken over menneskene, den kjempegode maten, vin og øl og severdighetene ellers. Språket som snakkes her er enten kroatisk, serbisk eller bosnisk. Og her vet jeg at noen kommer til å bli sinte på meg, men jeg må bare si det. De tre språkene er helt like!!! OK, serbisk skrives med kyrilliske bokstaver, mens de to andre bruker latinske. Og så er det noen ord som er forskjellige, men det er jo i utgangspunktet samme språk. Fordelen er jo; Hvis man lærer seg et av dem kan man skryte av å kunne tre språk – altså three for the price of one.

Mostar er et must-see i Bosnia-Herzegovina. Jeg mener at det er verdens mest romantiske, flotteste lille eventyrby. Muslimer på den ene siden av brua og kroater på den andre, men her er de i hvert fall venner. Byen har 128 448 innbyggere. Mostar har sitt navn etter den gamle broa Stari Most over elva Neretva og såkalte "brovokterne" (mostari), soldater som passet på broa og som bodde i to tårn på hver sin side av den gamle brua. I dag hopper ungdommer fra toppen av brua og rett i elva. En risikosport uten sidestykke! Men for den som vil øve har de laget et stupebrett lenger ned, sånn at man kan bli vant til å treffe vannet og å hoppe riktig før man tar manndomsprøven. I 1993 ble dessverre Stari Most, som hadde stått siden 1566, ødelagt av kroatiske styrker. Etter krigen ble den rekonstruert og gjenåpnet 23.juli 2004 og den ser akkurat ut som originalen. Hele byen Mostar står nå på UNESCOs verdensarvliste.

Hovedstaden Sarajevo er det ledende forretnings- og kultursentrum i Bosnia Herzegovina og dets påvirkning på politikk, utdanning, underholdning, media, mote, forskning og kunst bidrar til Sarajevos status som Bosnia Herzegovinas ledende økonomiske sentrum. Byen er historisk kjent for sitt tradisjonelle religiøse mangfold med tilhengere av islam, ortodoks kristendom, katolisisme og jødedom, som har sameksistert i Sarajevo i århundrer. På grunn av dette kalles Sarajevo ofte for «Europas Jerusalem». Sarajevo ble i 2010 kåret til verdens 10.viktigste by å besøke av Lonely Planet, og det med rette. Fjellene Bjelašnica, Jahorina, Igman, har flotte fasiliteter fra vinter OL i 1984, og egner seg ypperlig til skisport og fjellklatring. Standarden på hotell og innkvartering er svært god, og prisene svært konkurransedyktige. Sarajevo er en severdighet i seg selv. Med sin 700år lange historie preget av både vestlige og østlige kulturer, vil man oppleve et mylder av inntrykk ved rett og slett å gå en spasertut i byen gater og smug. Maten er også en slags smeltedigel mellom øst og vest. Populære severdigheter er ellers blant andre Vrelo Bosne parken, Sarajevo Katedral, Gamlebyen Bascarsija og Gazi Husrev-Beg moskeen. Dessuten har Sarajevo status som verdens første by som fikk trikkelinje.

Man må også få med seg litt ekte krigshistorie og det gjør man best ved å resie til tunnelen og huset i Butmir der man kan få se hvordan folk klarte å overleve bomberegn og forfølgelser ved at de bygde en tunnel de kunne flykte og gjemme seg i. En drosje fra Sarajevo koster under 10 euro, og husets eier er guide. Han viser en film om grusomhetene og man får gå en tur i det som er igjen av tunnelen. En fin måte for å forstå noe av det som skjedde i Bosnia-Herzegovina for kun kort tid siden.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig...

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i...

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse....

Komentáře


bottom of page