top of page

En velsignet drikk - Arbun - armensk cognac

Livet er tøft for mange mennesker i Armenia, et lite land som ligger klemt mellom Tyrkia, Aserbajdsjan, Iran og Georgia, og hvor de to førstnevnte er i konflikt med Armenia og dermed har stengt grensene for all handel og all trafikk. Til tross for dette klarer de driftige armenerne å holde økonomien gående, og en av Armenias største eksporthit er den armenske cognac, eller for å være helt korrekt armensk brandy eller Arbun som den nylig har blitt døpt. Brandyen er kjent for å ha blitt Winston Churchills favoritt etter at Stalin serverte ham flerfoldige glass av drikken under Jaltakonferansene. Winston Churchill ble så betatt av brandyen at han i resten av sitt liv fortærte intet mindre enn tre jernbanevogner fulle av armensk brandy i følge ham selv. Han skal også ha uttalt senere i livet, da han ble spurt om hva oppskriften til et langt liv var: "Cubanske sigarer, armensk brandy og ingen sport"

Det sies at Noah plantet de første vindruer i Armenia, og at det ikke gikk lang tid før driftige armenerne skjønte hvilken verdi både hvite og blå druer kunne ha for å lage god og sterk drikke. Offisielt var det en armensk forretningsmann som het Nerses Tairon som i 1878 startet landets aller første cognacdestilleri, og det faktisk før regionen Cognac i Frankrike hadde kommet i gang med sin distribusjon. Den franske Cognacloven ble nemlig ikke utarbeidet før i 1909. Nerses var businessmann og han var god på markedsføring. Hans sterke druedrikk var snart en hit i hele Armenia, og for å tjene enda mer på produktet solgte han like godt destilleriet til en distributør fra Moskva i 1898. Nicolai Shustov sørget for å distribuere drikken til store deler av det russiske riket, og i likhet med armenerne elsket russerne denne smakfulle og vakre drikk – karamellbrun der den svirret sakte rundt i ovale glass.

Ararat er en armensk brandy som har blitt produsert av Yerevan Brandyselskap siden 1887. Den er laget av armenske hvite druer og kildevann og produseres etter nøye regler slik den opprinnelig skulle lages. Selskapet avspeiler til fulle Armenias legendariske brandyarv. Dette produktet er i dag landets mest berømte og vellykkede merkevare som er kjent i hele verden. Kun lokale varianter av druer med helt spesielle egenskaper kan brukes i produksjonen av autentisk armensk brandy, basert på det helt unike mikroklima i Araratdalen. Aldringen av brandy gjøres kun på eikefat, og her brukes i dag kun armenske varianter av eik. Under aldringsprosessen berikes brandyen med naturlige smaker av tørket frukt, krydder, sjokolade og vanilje.

Det produseres syv forskjellige brandymerker, og innenfor disse forskjellige årganger (3, 4, 5 eller 6 år for ordinære brandyer, men årgangsbrandyer opererer med 10, 15, 18 eller 20 år) ,3 stjerner, 5 stjerner, Ani, Otborny, Akhtamar, Vaspurakan, og Nairi. Hver enkelt har sin egen unike smak. Den karakteristiske aroma og den rike bouquet av de forskjellige brandyer har sørget for at Yerevan Brandy har nytt stor suksess på internasjonale kongresser og i konkurranser. Ararat Brandy er ikke bare populær i Armenia, men i mange av de tidligere statene i Sovjetunionen, hovedsakelig i Russland (der den er kjent under navnet Armjanskij konjakk), Georgia, Ukraina og Hviterussland. I disse landene er den armenske brandy markedsført som cognac, og det eksporteres i bøtter, spann og hva vet jeg hvert år. Den armenske brandy vant Cognacens Grand Prix i Paris i 1900 og at de franske produsentene var så imponerte at de tillot armenerne å kalle brandyen sin Cognac. I de siste år har det dessverre forandret seg. EU og Frankrike mener nå at Armenia må innfinne seg med at Cognac kun kan komme fra Cognac, og at den armenske brandy dermed må finne seg i å hete brandy. Dermed har armenerne funnet ut at deres cognac skal hete «Arbun». Arbun er en avledning fra et armensk verb arbetsnel: som betyr "å gjøre noen beruset". Angivelig var det en lang prosess med navneforslag og diskusjon før avgjørelsen ble tatt.

Til slutt: Under et møte i 2013 i Sotsji mellom Russlands president Vladimir Putin og den britiske statsministeren David Cameron ga Putin Cameron en flaske armensk brandy som gave og sammen mintes de Stalins gave til Churchill i 1945.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig kastam. Dette ordet brukes i en hver sammenheng hvis turistene

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i 6tiden etter en durabelig krangel, så hun slo fast at hun muligens h

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse. Nederlandsk er det offisielle språket i Nederland og i Flandern i Belgi

Comments


bottom of page