top of page

Firenze

Mennesket ble på 1500-tallet satt i et nytt perspektiv i Italias renessanseperiode, og med dette opplevde både kunst og arkitektur store forandringer. Hele Firenze er å regne som et gedigent renessansemuseum, så her blir det liten tid til å hvile seg. Severdigheter over alt! Arven fra mestere som Donatello, Brunelleschi, Michelangelo, Ghiberti, og Botticelli kan oppleves over alt i denne byen. Disse kunstnerne var geniale fornyere med full backing av velstående ledere som lot dem utfolde seg fritt i klostre, kirker, palasser og piazzaer. Bankierfamilien Medici hersket over den uavhengige bystaten Firenze i 300 år, skapte gjennom sin store satsing på de riktige menneskene et intellektuelt og kunstnerisk kraftsenter.

Firenze er trolig Italias vakreste by. Selv om Toscana er som et eneste stort eventyr i kunst, mat, drikke, natur og råkule italienere, er det ikke mye som tar luven fra Firenze. Roma kalles den evige by – merkelig at de ikke heller ga navnet til Firenze. Man kan nærmest forestille seg at en rekke av verdens beste kunstnere samlet seg og malte en by slik de ønsket den skulle se ut, med riktig lyssetting, riktige bygninger og riktige omgivelser. Da ville man endt opp med noe som ligner Firenze. Byen blir kalt middelalderens Athen, og det med rette. Grekernes kunstidealer ble oppdaget i Firenze og Dante er knyttet til byen med sin «Guddommelige Komedie», «Machiavelli» og «Fyrsten». Attraksjonene ligger innenfor gangavstand i et svært kompakt og logisk sentrum. Renessansens vakre arkitektur og byplanlegging kan beskues overalt. Intet ble ødelagt i Firenze under krigen. Takk og pris for det. For å finne byens midtpunkt, går du til Duomo (den enormt flottet kirken) med sin enorme kuppel. Hit kommer alle andre også, så regn med at du må dele plassen med andre turister. Og pass opp for lommetyver. Det er et problem i store folkeansamlinger. Dette vet de fattigste av de fattige i byen å benytte seg av. Dessverre.

Byen bærer preg av spennende arkitektur, godt bevarte piazzaer og historiske kirker. Palasser finnes det mange av, og den flotteste brua heter Ponte Vecchio. Den ser mer ut som en bygning enn en bro, med små butikker på den ene enden. Den er et must-see og et must walk-over. Firenze deles av eleven Arno, og langs dens gressbanker ligger ungdom og soler seg og tar fram piknikkurven på varme dager. Og dem er det mange av, spesielt om sommeren. Da er det godt å vite at Firenze er full av barer, kaffebarer og storslåtte uteserveringer på hovedpiazzaene.

Byen er alltid full av folk, så i sommermånedene når turistene inntar byen er det som å være i Djakarta. Det anbefales å reise til Firenze på høsten, en stund etter turistsesongen. Da får du oppleve mer av byen slik den egentlig er, og slipper å stå i kø over alt. Firenze preges av bilforbud, og det er stygge bøter for den som parkerer feil eller kjører ulovlig inn i det historiske sentrum. Du blir tatt bilde av i all hemmelighet og får regningen i posten hjem etter seks måneder. Det skjer med ganske mange turister i Frienze. Pass endelig godt på at du legger parkeringslappen synlig i frontruta! Italienske carabinnieri er utrolig effektive i denne byen. Gatene ellers preges av flere mopeder enn i Saigon. Omtrent hver eneste innbygger kjører rundt med sine Vespaer. Trafikkreglene for dem er visst til for å brytes, og ingen bryr seg. Men kjører de uten hjelm så smeller det!

Skal du på et av byens mange museer er det Uffizigalleriet som må prioriteres. Dette museet er i verdensklasse, og du får se flotte verk av Raphael, Michelangelo, Da Vinci – og med trykk på følgende: Mange flere.For å se Michelangelos Davidstatue går du til Galleria dell’Accademia. Statuen er for tiden nyvasket, er fem meter høy og er originalen. Det finnes ellers noen kopier rundt om kring i byen. Med det samme du er der, kast et blikk på Michelangelos fire slaver, ufullendte skulpturer som synes å søke å kjempe seg fri fra steinen, og kast et blikk på kirkekunsten. Utforsk kvartalene rundt Piazza San Spirito, oppsøk Boboli-hagen og finn veien til den gamle bymuren fra Belvedere-fortet ned mot Arno. Ti minutter fra broen over Arno går en landevei under bymurene, hvor valmuer og oliventrær preger landskapet. I Santa Croce æres Firenzes store sønner - som dikteren Dante, kunstneren Michelangelo, forfatteren Machiavelli og den lærde Galileo Galilei.Pompøse gravmæler og monumenter ligger på rekke og rad i fransiskanerkirkens langskip, som også er rikt kunstnerisk utsmykket. I nærheten finner du byens beste vinbar, Fuori Porta! Der må du bare ta en vinpause! Dominikanerklosteret San Marco kan tilby vakre fresker. Hvert eneste rom preges av et bibelsk motiv malt som freske. Et flott skue. Øverst i trappa ser du det vakre: «Marias bebudelse» malt rett på murveggen.

Oltrarno er en sjarmerende bydel sør for elven, der lokalbefolkningen tar seg tid til skikkelig lunsj og håndverkerne jobber for åpne dører. Rett og slett spennende å ta seg en gåtur fra bar til bar og kose seg med små italienske ristrettokaffene og et glass med kaldt vann, eller en proseco for eksempel.

Firenze har et utall av kule restauranter, og på menyen finner du mange spesialiteter fra Toscana samt noen av Italias beste viner selvfølgelig. Dropp pizza og pastaretter for en stund, og sjekk ut grønnsakretter og kjøttretter ! Du vil garantert bli overrasket over at det toscanske kjøkken er svært sammensatt og kreativt.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig kastam. Dette ordet brukes i en hver sammenheng hvis turistene

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i 6tiden etter en durabelig krangel, så hun slo fast at hun muligens h

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse. Nederlandsk er det offisielle språket i Nederland og i Flandern i Belgi

Komentarze


bottom of page