top of page

Granateplet i vakreste Armenia

"Tre granatepler falt ned fra himmelen: Et til historiefortelleren, et til lytteren og et til hele verden."

I armensk mytologi symboliserer granateplet fruktbarhet og overflod. Frukten var et skjold mot det onde, og ble flittig brukt til å holde det onde på avstand. Frukten er det armenske symbol på liv, og i følge armenerne symboliserer det modne granateplets 365 frø hver dag i året. Granateplet har gjort stor suksess i århundrer i kunst, mytologi, religiøse tekster og litteratur, ja selv blant moteskapere. Filmskaper Sergei Parajanov brukte denne symbolske frukt som tittelen til sitt store mesterverk The Color of Pomegranates. ". Ved hjelp av et knudrete granateple legemliggjøres Armenias udødelige sjel i filmen.

Det finnes ingen kunstutstillinger noe sted i Armenia uten minst et titalls malerier med granatepler i forskjellige symbolske former. Alle Armenias souvenirbutikker er fylt med keramikk - ,metall- , tekstilgranatepler og granateple-formet nips. I flere illustrerte armenske skrifter datert så langt tilbake som det sjette og syvende århundre skildres mange figurer av frukt, inkludert granatepler, som en representasjon av Kristi blod.

For å kunne beskrive det armenske folkemord og den destruktive betydning dette har hatt for den enkelte armener og deres etterkommere har mange armenske kunstnere brukt granatepler som tema i sine tekster og dikt for å beskrive et bredt spekter av følelser, fra lidelse til håp, gjenfødelse og overlevelsen av en nasjon.

Selv om Armenias viktigste frukt er aprikos, er granateple også ansett som en slags nasjonalfrukt. De fleste landsbyer øst og nord for Jerevan med respekt for seg selv, innehar flere granateplehager og det eksporteres granatepler i store mengder til nabolandene Iran og Georgia og til andre land i Midtøsten.

Granateplet er et kjent symbol for Armenia, på linje med aprikos, druer og Mount Ararat. Tradisjonen tro vil bruden i Vest Armenia dele et granateple opp i biter og deretter kaste det og sørge for at frøene sprer seg. Dette er symbol på at bruden vil føde mange barn. Kvinner fra Van, som ønsker en sønn, spiser brød laget av deig blandet med granateplefrø. Under bryllup i Jerevan mottar alle de ugifte gjestene et tørket granateple kalt taratosik som en velsignelse og et ønske om at det er deres tur neste gang.

Som et symbol på livet, har denne frukten mange helsemessige fordeler. Granateplejuice, inneholder vitamin C, folsyre og antioksidanter. Og armensk granateplevin, som er berømt for sin halvsøte smak, inneholder et hav av gode antioksidanter.

Armenerne bruker granatepler i mange oppskrifter, spesielt i en persisk rett kalt Fesanjun, som består av granateplepuré, knuste valnøtter, og andebryst eller kyllingkjøtt.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig kastam. Dette ordet brukes i en hver sammenheng hvis turistene

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i 6tiden etter en durabelig krangel, så hun slo fast at hun muligens h

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse. Nederlandsk er det offisielle språket i Nederland og i Flandern i Belgi

Comments


bottom of page