top of page

Hanoi

Hanoi er proppfull av severdigheter og proppfull av historie. Her bør man bli i minst tre dager dersom man kun vil få med seg museer og andre attraksjoner, gjerne en uke hvis tanken er å få med seg litt dagligliv i tillegg. Hanoi ble Vietnams hovedstad allerede på 700-tallet. Byen var hovedstad i Vietnam og etter hvert i hele Indokina da franskmennene etablerte Hanoi som hovedstaden for sine kolonier. 2.Verdenskrig var en katastrofe for Vietnam, og det endte med at Hanoi ble hovedstad i det kommunistiske Nord Vietnam i 1954.

Under Vietnamkrigen ble Hanoi bombet en rekke ganger, både taktisk bombing av broer, jernbanelinjer og industriområder, og strategisk teppebombing. Ødeleggelsene ble normalt reparert nesten umiddelbart.I juli 1976, 15 måneder etter den sørvietnamesiske hovedstaden Saigons fall ble Nord-Vietnam og Republikken Sør Vietnam gjenforent, og Hanoi ble hovedstad for Den sosialistiske republikken Vietnam. I dag er Hanoi er moderne og frisk by med 7 millioner innbyggere og mange turister.

Hanoi virker skittent. Det ligger hauger av søppel i gatene, og renovasjonssystemet er ikke akkurat av ypperste kvalitet. Folk har også en tendens til å tisse litt over alt, så gå en liten rundt søppelhaugene. Men når man lar byen synke inn over seg, blir man overveldet over hvor vakkert og spennende det er her.Mange av bygningene er i Fransk kolonistil, innsjøer er demmet opp og laget inn i byen, og menneskene er vennlige og blide der de buldrer rundt på sine eldgamle mopeder eller sykler, drikker en kopp vietnamesisk kaffe på en kafé eller lager dagens middag rett på bakken.

Folkene er vennlige, men de er opptatt av å tjene litt til livets opphold. Derfor kan noen virke svært innpåslitne der de kommer mot deg og gnåler om ”motorbike”? ”Bicycle”? ”Water”? ”DVD”? ”Scarf for wife”? Og så videre. En fin måte å se byen på er faktisk å sette seg på en moped, eller være med en av rickshawsyklistene på en liten tur. Men trafikken er ikke helt trygg i Hanoi, så det er lurt å vise hvor han tar deg med, og det bør være utenom de trafikkerte gatene.

Når det gjelder shopping finne man alt man trenger og ikke trenger på en av Hanois mange markeder, i små butikker eller hos en av gateselgere. Her selges alt, inkludert alt man kan ønske seg av fake merkeklær. Must –see museer er Ho-Chi- Minhmausoleet. Her får man se en balsamert utgave av landets store kommunistfar. Et stort fesjå med marmor, glitter og blomster og all mulig respekt og bukking for Ho-Chi-Minh. Utenfor får du kjøpt alle mulige effekter, hatter, t-skjorter, bøker, buttons, alle med bilde av Ho-Chi-Minh. Det nasjonale historiske museum og Revolusjonsmuseet er must-sees dersom man ønsker å finne ut mer om Vietnams blodige historie. De er gode, og framstiller historien tydelig og godt.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig kastam. Dette ordet brukes i en hver sammenheng hvis turistene

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i 6tiden etter en durabelig krangel, så hun slo fast at hun muligens h

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse. Nederlandsk er det offisielle språket i Nederland og i Flandern i Belgi

Comentarios


bottom of page