top of page

Heidelberg


Student, romantikk, Kneipe, Weinstube- og filosofibyen Heidelberg kommer man overhodet ikke utenom dersom man er på oppdagelsestur i Tyskland. Heidelberg ligger i delstaten Baden-Württemberg. Elven Neckar preger byen der den gjør en vakker liten sløyfe og flyter ut i Odenwald. Byen har et av Tysklands beste klima med milde vintere og godt tempererte sommere. Det råeste med hele Heidelberg er faktisk at det flyr ville papegøyer rundt i området. Og de trives. Nettopp på grunn av det spesielle klimaet har innbyggerne funnet ut at de vil ha halsbåndparakitter å se på! Dermed ble det satt ut en haug av dem, og de har det bra i Heidelberg. Ettersom det gikk så bra med halsbåndparakittene har de innført svanegåsa også. Og med samme suksess! I Gaisbergstrasse finner du et oliventre, du finner mandel, fiken og ferskentrær rundt omkring i området. Philosophenweg er byens balkong med mange eksotiske vekster. Her ble det igjen satt i gang med vindruedyrking i 2000.

Blomster og planter trives godt her, og om våren og sommeren blir Heidelberg svært eksotisk. Selvfølge her som man ikke finner så mange andre steder i Tyskland. Vår og sommer blomstrer vakre Heidelberg. Da er byen fargerik på flere måter. Her er det fest, musikk og festivaler. Gatene er alltid fulle av folk. Byens sentrum består av Altstadt og Bergheim. Altstadt ligger på sørsiden av Neckar mellom elva og Königstuhl. Dette er kjernen i byen. De fleste severdighetene i byen befinner seg i Altstadt. Altstadt er en lang og trang bydel som domineres av Heidelberger Schloss som ligger 80 meter over Neckar i en bratt skogvokst skråning nedover fra Königstuhl. Riktig vakkert. Under Heidelberger Schloss-festivalen om sommeren er borggården åstedet for musikaler, operaer, teateroppsetninger og klassiske konserter utført av Heidelbergs byorkester. Både Altstadt og Bergheim er attraksjoner i seg selv. Her er bygningene godt bevart, og du føler deg hensatt til en annen tid.

Karlstor er byens triumfbue og så er den gamle brua et kjennemerke Den gamle brua er en steinbru som fra 1788.. Der er en middelaldersk bruport på gamlebyens side, opprinnelig del av bymuren. Barokke tårnhjelmer ble lagt til som del av reisningen av steinbrua. Borgen er omringet av en park hvor den berømte poeten Johann Wolfgang von Goethe en gang vandret. Omkring og skrev ned sine tanker. Den flotte Heidelberger Bergbahn finner du på Heidelbergs Kornmakt, og den tar deg til toppen av Königstuhl via borgen.

På den nordlige siden av Neckar ligger Heiligenberg med restene av den keltiske festningen og Philosophenweg. Heidelbergs filosofer og universitetslærere skal ha gått og snakket sammen her. Den har god utsikt over Altstadt og borgen. En fin tur å ta. Her finner du virkelig roen. Og landskapet er som tatt ut av et Grimmeventyr. Heidelberg var sentrum Romantikken i Tyskland. Her fantes et kjent miljø av poeter og filosofer som satt her og tenkte og diskuterte sammen. Philosophenweg er en sti man kan gå og filosofere, nyte utsikten og tenke. Mange europeere kjenner Heidelberg på grunn av at Europas eldste universitet ligger her. Europas eldste utdanningsinstitusjoner, Ruprecht Karls Universität ble grunnlagt i 1386. Og her mange utlendinger tatt sine studier. Navn som Hegel og Habermas, Karl Drais er blant kjente navn som enten har studert eller undervist på dette universitetet. Universitetet er også berømt for kjemikerne Posselt og Reimann som oppdaget at nikotin var den viktigste komponenten i tobakk. Dessverre var universitetet det første som utviste alle sine jødiske professorer og studenter da nasjonalsosialistene tok makten. Dette er en skam for Heidelberg og for universitetet den dag i dag. I tillegg til universitetet finner man kreftforskningssenter, astronomiforskningssenter og institutt for internasjonal lov.

Heidelberg er også en av Tysklands flotte julebyer. Her er et romantisk julemarked med kor, musikk og underholdning. Her får man kjøpt typisk bakverk fra regionen, og så kan man gå på skøyter. City on Ice er åpent fra november til langt ut i januar og er svært populært. Julemarkedene finner sted på forskjellige steder I Heidelberg, og skal man få med seg det beste av det beste bør man ta en tur på flere enn ett. I tillegg er jo disse markedsplassene flotte attraksjoner året rundt. Bismarckplatz er inngangen til to Heidelbergs historiske senter. Du må innom her uansett, så du kan like godt nyte en Glühwein eller to. Mat og vinmarkedet er Anatomiegarten med statuen av kjemiprofessoren Robert Bunsen som midtpunkt. På Universitätsplatz ligger 70 forskjellige boder, og dette er det største julemarkedet I Heidelberg. "Karlsplatz" er kanskje det vakreste, der det ligger foran Heidelberger Schloss med flott utsikt over byen. På Marktplatz finnes den gode gamle karusellen for barna, en julepyramide og en haug av boder. Glühwein, kaker og pølser over alt. Og masse studenter og andre på daglige koseturer. Vår, sommer og høst er tiden for studier og sosialt liv. Det er det masse av i Heidelberg. Gamlebyen byr på Kneiper, barer og restauranter. Klimaet er internasjonalt og porsjonene er gode og tyske. Tenk alltid på trening etter noen dager i Heidelberg. Er du ikke tjukkebolle før du reiser dit kan du lett bli det. Masse mat og masse øl, og jaggu er det egenprodusert vin også. Både rød og hvit. Deilig er det.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig kastam. Dette ordet brukes i en hver sammenheng hvis turistene

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i 6tiden etter en durabelig krangel, så hun slo fast at hun muligens h

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse. Nederlandsk er det offisielle språket i Nederland og i Flandern i Belgi

Commentaires


bottom of page