top of page

Helsinki

Mens Sverige kanskje kan sies å være det mest skandinaviske av de skandinaviske landene, tør jeg påstå at Finland er det mest nordiske av landene i Norden. Helsinki preges av å være i Norden. Sommeren er deilig og varm, av og til sval. Man har 315 øyer å velge mellom dersom man vil ta seg en tur ut på havet, og en haug av strender fordelt på nesten 10 mil i selve byområdet. En ferge tar deg for eksempel til festningsøya Suomenlinna, der ungdommens favorittstrand, Hietaranta befinner seg, som av alle ting ligger i enden av en kirkegård.

For de som ønsker nattbad, finnes flere bra nattbadsteder i nærheten av sentrum. Helsinki har 600.000 innbyggere og er offisielt en to-språklig by, nemlig finsk og svensk. Selv om de svenskspråklige utgjør noe sånt som 4 % har de fulle rettigheter, og mye skilting er på begge språk.

Om vinteren er Helsinki kald, grå og kan kanskje beskrives som ugjestmild. Nei, forresten – det er Helsinki ikke. Med et utvalg på museumsfronten på 78 museer i alle mulige kategorier, med 1000 spisesteder, sikkert like mange puber og kafeer kan du reise til Helsinki når som helst! Her er det underholdning for enhver smak året rundt. På Sports Academy kan du se fotballkamper på storskjerm i sauna. Og du får servering mens du sitter i saunaen. På restauranten Zetor kan du spise finsk husmannskost fra traktorer. Her hedres de gamle Zetortraktorene. Restauranteierne kjørte inn noen traktorer, samlet sammen en masse skrap som de skrudde opp i taket og satset på god gammeldags husmannskost. Virkelig verdt et besøk. Vil man ha seg en svømmetur om vinteren er Yrjönkatu kanskje stedet å reise til. Dette er en gjennomført luksussvømmehall, vakkert, rent og ordentlig. Nordisk vil man kanskje tenke. Rent bortsett fra at her kan alle som vil svømme uten en tråd på kroppen. Men det er valgfritt.

Helsinki er Nordens festeby nummer 1. Her fests det til langt på natt vinter som sommer. Det flyter både øl og vodka på de hippe in-stedene. Pubcrawl er kult i Helsinki. Sentrum er konsentrert, og det er aldri langt til neste pub, og neste og neste. Finner er livlige, og elsker livemusikk. Derfor er det mange steder som har band som spiller alt fra heftige discorytmer til mer rolig jazzystuff og lignende. Noen steder er tangosteder. Finnene elsker tango!, men har sin egen spesielle variant. Uansett om du danser tango eller ikke, vil jeg anbefale å oppsøke et tangosted for å få med deg atmosfæren og se på tangoglade finner. Blir du dessuten sulten i 4-tida på natta er det alltid ett eller annet nattmatsted åpent. Tre populære nattmatsteder er Jaskan Grilli, Tuomas Burger og Eerkirin Pippuri. Samtlige ligger midt i sentrum. Holder du deg våken til klokken 6.00 om morgenen i sommerhalvåret, kan du nyte soloppgangen fra domkirketrappen sammen med en stor gjeng glade finner.

Når det gjelder severdigheter er Helsinki proppfull. Selvfølgelig er Tempelplassens kirke, som faktisk er sprengt inn i fjellet et must å få med seg. Når vi allikevel snakker om kirke er Uspenskijkatedralen, en diger ortodoks kirke også et vakkert syn. Den ligger på en liten høyde og gir deg god utsikt over bykjernen. Senatstorget er byens sentrum, og her møtes folk. Helsinkis opera er en vakker bygning, og selvfølgelig Finlandiahuset, som er tegnet av den verdenskjente arkitekten Alvar Aalto. Designmuseet gir deg et overblikk over finsk design, Kiasma (museet for samtidskunst) er veldig populært blant turister. Husk at finnene er de mest innovative Norden og ekstremt gode på både design og morsomme uttrykksformer innenfor kunst. Skateparken Eläintarha Micropolis er et must for den som liker skateboarding. For den yngre garde, og for de lekende voksne anbefales den råkule fornøyelsesparken i bydelen Alphyddan. Dette er Finlands eldste fornøyelsespark, og tilbyr 40 rides fra enkle karuseller til de mer utfordrende sakene. Ellers en Nasjonalmuseet et must for den som er interessert i Finlands historie, og spesielt for den som interesserer seg for de finno-ugriske språk. Man skal lete lenge etter en bedre framstilling og forklaring enn man finner her. Korkeasaari, eller Högholmens djurpark er ikke så mye å skryte av når det gjelder human behandling av dyr. Her har noen tullinger basert seg på kattedyr, så de holder en haug av løver, tigre og gauper og så videre innesperret sånn at vi kan se. Dropp den parken er mitt råd. Man bør ikke støtte opp om den salgs!

Den billigste måten å dra på sightseeing i Helsinki er å ta trikken! Trikk nummer 3T er sightseeing trikken fordi den passerer det meste av attraksjonene i Helsinki. Tar du den fram og tilbake får du jo dobbelt opp. Om sommeren tar du selvfølgelig Spårakoff, en pub-sporvogn som kjører deg rundt i byen mens du tar en øl eller to. Spar for øvrig penger på Helsinki Card som gir gratis adgang til de fleste museene i byen, reise med både buss, trikk og bane og så er det rabatter i både butikker og restauranter. Shopping er selvfølgelig kos i Helsinki. Jeg liker Stockmannvarehuset aller best, men det finnes en haug av muligheter. Salutorget er et av verdens mest staselig torg, og på lørdager er det full fres både på torget og i hallene ved siden av. Dette er stedet for å gjøre en god deal. Nokia Flagship Store er voksenlekebutikk for teknofriker. Aleksanterinkatu en bra shoppinggate. Dra til Hakaniemi, Hietalahti og Valtteri for flere markeder. Mannerheimvägen eller Mannerheimintie er hovedpulsåren gjennom Helsinki. Husk den og du finner alltid fram til sentrum! Ta deg alltid tid til en kopp kaffe og en kake i denne byen. Finnene elsker det! Jernbanestasjonen er en attraksjon i seg selv. Her finner du en haug av kaffebarer å velge mellom.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig kastam. Dette ordet brukes i en hver sammenheng hvis turistene

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i 6tiden etter en durabelig krangel, så hun slo fast at hun muligens h

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse. Nederlandsk er det offisielle språket i Nederland og i Flandern i Belgi

Kommentare


bottom of page