Istanbul er en staselig by med intet mindre enn 10 millioner innbyggere, fordelt på mange bydeler på to kontinenter, Asia og Europa. Byen var tidligere hellensk, og det vet man godt, fordi i Hellas har man en sørgedag hvert år der Konstantinopels Fall minnes i dyp sorg. Den gresk-ortodokse kirkens ledelse er fortsatt trygt plassert i byen. Her sitter kirkens høyeste myndighet, den greske patriarken.
Det gylne horn (tyrkisk: Haliç ) er den grenen av Bosporosstredet som deler Tyrkia i en asiatisk og en europeisk del. Det gylne horn strekker seg fra Bosporos ca. 7 km i nordvestlig retning inn i europeisk Tyrkia, og deler dermed den europeiske delen av Istanbul i to. Haliç krysses av tre bruer – Galati, Atatürk og Fatih bruene. Det finnes flere lokalferger som sørger for transport mellom de forskjellige bydelene i Istanbul, og overfarten preges av store folkemengder, teselgere, vannselgere og folk som selger zimit, den typisk tyrkiske kringla. Tar du et glass te (te kommer alltid i et lite glass i Tyrkia, inkludert sukker), kan det hende du får i deg som gir litt eller mye diare. Disse glassene vaskes nemlig ikke så altfor ofte. Vannet som serveres kommer også i glass, og de virker ikke helt blankpussede.
Kanalen fikk tilnavnet det gylne horn i den tida da breddene tjente som rekreasjonssteder for sultanen av det osmanske riket. Her bodde osmannerne i palasser og strandvillaer kjent som yalı. Under 1900-tallet ble områdene på begge sider av Det Gyldne Horn sterkt utbygget og ødelagt med stygge industribygg. Men, så har tyrkerne skjønt at det ikke var så lurt allikevel, så i det siste har det blitt lansert rehabiliteringsprogrammer som skal gi området tilbake noe av fordums stolthet. Absolutt verdt en tur!
Dagens Istanbul er en megaby med en sammenhengende bebyggelse som strekker seg 20 kilometer i lengde og 70 kilometer i bredde langs nordkysten av Marmarahavet med omtrent samme utbredelse på hver side av Bosporosstredet. Bybebyggelsen strekker seg også nordover og ender like ved Svartehavet. Istanbul er i sterk vekst, og mottar stadig innflyttere fra andre deler av Tyrkia. Den minst velstående delen av befolkninga bosatt i de sentrale bydelene, mens befolkningen i forstedene består av bedrestilte sosiale grupper. Et besøk i Istanbul vil gi deg en enorm sammensmeltning av opplevelser du ikke finner i noen annen europeisk eller asiatisk storby. Se Sulthanahmets verdensmonumenter på dagtid, sjekk ut nattelivet i Taksimkvarteret der det er dans, musikk og øl hele natten. Blomstermarkedet, fiskemarkedet og diverse kafeer gjør også Taksim til et interessant sted å gå på dagtid. Er du fotballfrelst må du få med deg Galatasaray, Besiktas eller Fenerbahce – de spiller som tullinger for å få tillit hos tyrkiske hooligans. Kult å få med seg. Vil du roe ned kan du sette deg på en røykekafe og se på folkemyldret. For en hundrings kan du også ta deg et cruise på Bosporos-stredet.
Kjente kulturminner og must-sees i Istanbul er Hagia Sofia, som etter å ha vært både en kirke og kirke og moske, nå er et museum. Absolutt en vakker bygning. Det finnes en rekke andre bevarte kirker fra bysantinsk tid, men de fleste har vært eller er moskeer. Og moskeer er det nok av. Du ser dem over alt. Mest kjent er den Blå Moske (Sultanahmet Camii), med sine seks flotte minareter som er dekket innvendig med tyrkiske fliser i fine mønstre. Sjekk også Tokapipalasset der sultanen bodde og hadde både tjenere og et enormt harem. Her finnes verdens største juvelsamling for den som interesserer seg for sånt. Det absolutt kuleste i byen er maten. Gode restauranter i alle prisklasser finnes over alt, og maten er svært god og svært variert. Det er ikke bare kebab i Tyrkia. Unngå kebabsjappene like godt. De får du dårlig mage av. Spis heller et kongemåltid til en billig penge på en skikkelig restaurant, og drikk Efes, Tyrkias beste øl. Neste post på programmet er Istanbuls gran Bazar. Her selges alt fra kanarifugler, orangutanger, gull, tepper, stygge klær, fake klær, Cubasokker, mat – ja alt hva hodet kan forestille seg. Ja, og du må prute. Hele tiden Til det slitsomme, så enda mer. Da får du den riktige prisen som begge kan være fornøyd med. Pass på, de fleste blir rundlurt. På nedsiden av Gran Bazar ligger Spice Market. Der får du servert eplete og ivrige selgere. Du kan gjerne ta en kopp ta og la være å kjøpe noe, og det er ansett som uhøflig å avslå en teinvitasjon. Bare hold fast på lommeboka, og ikke å la deg lure til å kjøpe tepper og smykker du ikke trenger. Vær forsiktig med å hoppe inn i taxier i Istanbul, sørg for å avtale pris på forhånd. Sier taxisjåføren: Taxametre, skal du spørre om cirka hvor mye det blir. Pass deg også for overhyggelige fremmede som skal ta deg med til lure steder. . De kan faktisk væreorganiserte kriminelle som lurer deg inn på en klubb hvor du betaler ekstreme priser for drinkene, noe du først finner ut når regningen skal gjøres opp. Da har du gjerne spandert en haug av drinker på dine nye «venner». Du står også i fare for å bli dopet ned og ranet. Pass på verdisakene, særlig i overfylte gater, og på steder som for eksempel Taksim, og for all del Ikke føl ubehag for å si nei til personer som prøver å selge deg noe. Vær heller ikke redd for å ignorere dem hvis de blir for pågående. Dette skjer ofte ved stengetid rundt Grand Bazar. Det er ikke frekt å avslå!
Comments