top of page

Krügerparken

Krügerparken er Sør-Afrikas største nasjonalpark. Den er på mer enn 20.000 kvadratkilometer i Sør Afrika, men fortsetter over grensen til Mosambik, og til sammen er nasjonalparkområdet på størrelse med Schweiz, og det er ikke dårlig for en nasjonalpark. Sørafrikanske myndigheter og en rekke privatpersoner har jobbet hardt for å få til dette konseptet. Flere grunneiere og stammer har protestert, men ”at the end of the day” viser det seg at dette konseptet har vært svært lønnsomt. Omdømme t ute i verden er svært godt, truede dyrearter får ekstra beskyttelse, det har blitt skapt mange arbeidsplasser og ikke minst har holdningen til naturvern og dyrevern blitt satt på dagsorden på en beundringsverdig måte. Dette er et fantastisk område, og absolutt en attraksjon i særklasse som man som vestlig turist absolutt bør bidra til å støtte.

Ja, og erfaringen og opplevelsene man får i Krügerparken går utenom det aller meste innen reiseliv. Totalt finnes det 147 dyrearter, 505 fuglearter, 116 krypdyrarter, 34 amfibierarter og 1980 forskjellige planter og trær. Impala er det flest av, rundt 100.000. Elefanter er det for mange av i forhold til hva parken tåler, så her drives litt eksport til andre parker. Per i dag er det 12.000, målet er ca. 9.000. Det er 3000 nesehorn, 21.000 bøfler, 3000 flodhester, 1000 leoparder, 3000 løver, 250 geparder, 1000 leoparder, en haug av hyener, kudu, gaseller, zebra, sjiraffer og massevis av fuglearter. De afrikanske villhundene har fått et eget program for ekstra tilsyn i og med at de er svært truet. Man regner med at det finnes kun 400 igjen i hele Afrika, ca. halvparten av dem lever i Krügerparken. Konseptet for besøkende i Krügerparken er som følger: Man kan velge å leie bil og kjøre på oppmerkede veier på egenhånd. Overnatting kan man gjøre utenfor parken. I utkanten, på østlig side, ligger det flere private parker i direkte tilknytning til nasjonalparken. Da blir det relativt billig. Men man får ikke sett så mye med egen bil. For det første er det begrenset hvor man får kjøre uten guide, og for det andre vet man jo ikke hvor man skal se og kjøre for å få sett dyrene. Flere av dem jeg møtte som gjorde dette på egenhånd så sjiraff og zebra, men så var det stopp.

Det som virkelig er å anbefale er faktisk å bo inne i parken i en av de private lodgene. Ja, det er dyrt, men man kan velge standard så prisene varierer selvfølgelig. I Sabi Sands koster det ca. 1300 kroner per døgn per person i billigste hytte, men man kan få en skikkelig sossehytte til 7000 per døgn per person dersom man skulle ha interesse av det. Hyttene til 1300.- kroner døgnet er mer enn bra nok. Saken er at oppholdet inkluderer safari. Det er jo det man er der for. Man får da sitte i en åpen jeep og cruise gjennom store områder flere gange rom dagen og en gang om natten sammen med en guide med full kompetanse og enorm kunnskap, samt en ”påpasser” , som ser etter dyr og har med gevær for sikkerhets skyld. Disse gutta har kontakt via walkie-talkie med observatører som til enhver tid vet hvor dyra befinner seg. Du er da garantert å få sett en haug av dyr.

De tar alltid forbehold om for eksempel ”The Big Five”, men de aller fleste besøkende får sett dem – om ikke alle på en safari. Big Five er et uttrykk anvendt av jegere og henspiller på de fem mest vanskelige dyrene å jakte på til fots i Afrika: Løve, afrikansk, elefant, afrikansk bøffel, leopard samt nesehorn(enten svart neshorn eller hvitt). Dyrene som regnes blant Big Five game ble valgt ut fra hvor krevende det er å jakte på dem og ikke på grunnlag av størrelse, som er årsaken til hvorfor leopard er på listen og ikke flodhest. Ett av de tøffeste dyrene å jakte på, er bøffel. Uttrykket blir fremdeles brukt i tilknytning til turisme i Afrika. I Sør Afrika, Kenya, Tanzania samt Botswana finnes samtlige fem dyrearter. Det mest spennende er nattsafarien. Da er de fleste dyra ute og jakter – og stedet er fullt av lyder. Med store lyskastere viser guiden deg dyr etter dyr, og ofte er de kun en meter unna jeepen. Det skje ringen ting. Samtlige dyr tror at bilen er en sak som bare er der. De har vært vant til jeeper siden de var babyer. Ingen reagerer. Jeg satt ytterst og hadde en diger leopard i meter fra venstrebenet. Den bare så på meg, og la seg ned ved siden av. I løpet av utfluktene er det enormt mye læring om dyre og planteliv i Afrika og spesielt i Krügerparken. Guidene forteller villig vekk, og historiene er mange og spennende. Svært få menneskker har blitt angrepet av dyr her, men det har skjedd. Blant annet ble en av guidene trampet i hjel av en elefant hun trodde var hennes fortrolige venn. Plutselig en dag gikk hun til angrep. Det viste seg at elefanten nettopp hadde fått baby.

Nesehorn er forresten de letteste dyra å rømme fra. De har elendig syn – og burde vel vært medlem av ett eller annet blindeforbund. Når de jager noen (og de gjør de av og til, fordi de er territorielle), bruker de luktesansen. Men dersom man løper rett fram, og plutselig tar mot høyre eller venstre skjønner ikke nesehornet det umiddelbart og fortsetter et godt stykke rett fram i god fart. Flodhesten er det dyret i Afrika som tar flest menneskelig per år. Ikke fordi de løper etter folk, men fordi de ofte går opp på land for å spise. Dersom noen er i nærheten, eller skulle komme mellom flodhesten og vannet er det kort prosess. Den svarte mambaen er en av de få slangene i verden som er så territoriell at den anser mennesket som en stygg inntrenger. Mens de mer snille, men ekstremt mer giftige australske slangene kun går til angrep hvis de er direkte truet, og ellers stikker så for de kan, forfølger den svarte mambaen inntrengerne og biter dem bakfra om nødvendig. Dette er grunnen til at de fleste slangebitt i Afrika er i rumpa på folk. Impalaen har en tendens til å gjemme barna sine under busker og kratt sånn at de ikke skal bli spist av rovdyr. Av og til er impalaen så kreativ at den gjemmer det lille barnet utenfor en av Krügerparkens turisthytter fordi den har skjønt at løvene ikke frekventerer det området. Turisthyttene er for øvrig svært luksuriøse med flotte badekar, store gode senger, airconditioning, digre buffetmiddager og frokoster. Og det morsomste av alt: Man kan få sjampanje til frokost – alt inkludert i prisen.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig...

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i...

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse....

Comments


bottom of page