top of page

Latvia


Latvia er kanskje ikke så søtt som sin lille nabo, Estland i nord, men Latvia har enormt mye kult å by på for den som har tid til å være noen dager. Det ermange must-sees i Latvia. Landet har en enormt lang kyststripe mot Østersjøen og flere flotte badebyer. Innbyggertallet er ca. 2.5 millioner, og kun 60 % avdem behersker landets offisielle språk latvisk som morsmål. En del snakker et urgammelt baltisk språk, livisk, men Latvias problem er faktisk at minst 30 % av befolkningen er russere eller etterkommere av okkupasjonsmakten Sovjetunionen som fortsatt ikke behersker noe sørlig latvisk. De siste okkupasjonstroppene trakk seg ut i 1994, og dermed fikk latvierne endelig sin hele og fulle uavhengighet. Latvierne har slitt med dårlig økonomi, med den store russiske minoriteten og med gammelt tankegods fra kommunisttiden. Men smått om senn har det lyktes landet å komme seg på fote. Latvia er både NATO og EUmedlem, og har stor tiltrekningskraft på turister. Dessverre er en del av denne turismen basert på sex og fyll. Men vi glemmer det nå, og skal se på alt det morsomme Latvia har å by på.

Riga er Lativas hovedstad med 750.000 innbyggere, av dem 40 % russere. Byen er helt unik hvis man tenker på arkitektur. Direkte vakre strøk i gamlebyen med middelalderbygninger gate opp og gate ned. Den nyere delen av byen preges av Jugendstil og her er alt renovert etter alle kunstens regler. Riga sentrum harblitt erklært verneverdig av UNESCO. Det er kort vei til alt i Riga. Man bør ta spaserturer i smug og gater og bare nyte atmosfæren. Shopping er billig og Riga har stort utvalg av moteklær og annet. Men shopping bør foregå på markedet i sentrum Det er sykt morsomt. Her står russiske og latviske koner side om side, masse rare folk selger alt mellom himmel og jord. Du får gamle russerklær, uniformer, hatter, luer, matrusjkaer, tekoker, glass, bestikk, fugler, hunder, katter, underbukser, fake DVDer – her finnes alt. Og man må prute. Masse. Alle er i godt humør, og det er rett og slett underholdning av ypperste klass. Du får gjerne en vodkaslurk på kjøpet også! De stakkarne som ikke eier så mye og ikke har råd til en plass på markedet befinner seg gjerne under undergangen mellom jernbanestasjonen og sentrum. Her står det noen forfrosne sjeler og tilbyr veiing på en badevekt for1/10dels lat, eller hva med en bærepose fra Rimi til det samme? Mannen med vekta kan bare et utenlandsk ord og det er : Stehen. Med det mener han stå på vekta.

Byparken i Riga kan også skilte med en spesiell gangbru. Her kan du se hundrevis av hengelåser som er festet til bruen. Dette er stedet der forelskede par i Riga lover hverandre troskap ved å låse fast en hengelås med navnene sine på rekkverket. Jeg vil anbefale to museer i en by dom for øvrig har kirker og museer på hvert gatehjørne. Men de to beste er okkupasjonsmuseet på Rådhusplassen (Ratslaukums). Her får du oppleve Latvias undertrykkelse, både fra nazistene og fra kommunister under den sovjetiske okkupasjonen. Naturlig nok har de fleste latviere et mege anstrengt forhold til alt som er russisk.

Det andre museet er Motormuseet. Lurer man på hva Stalin kjørte rundt i under sin hersketid, og hvordan limousinen til Bresjnev så ut etter et krasj med en lastebil i Moskvas gater er dette stedet man oppsøker. Det viser seg også at disse gutta ikke gikk av veien for litt enkel fyllekjøring innimellom heller. Åtte kilometer utenfor Riga ligger motormuseet som gir deg et innblikk i hva tullingene brukte fritiden sin på bak jernteppet. Riga byr på flere tehus enn noen annen europeisk by. Hva som har gitt latviere te på hjernen vites ikke, men de tyller i seg te sent og tidlig.Byens stolthet, Rigabalsam, må du også forsøke når du er i Riga! Denne får du servert flere steder, og den har en helt spesiell smak fra alle urtene og kryddertypene som er tilsatt brennevinet. Så skal man ikke glemme hele Latvias stolthet. Jo, de har en fantastisk frihetsstatue midt i Riga sentrum som folk legger blomster på hver dag, og som voktes av bevæpnede gardemenn. Den må man se.

Men man kan ikke ha vært i Latvia overhodet uten å ha spist på en av landets mange Lidoer. Det er rett og slett matauk satt i system. Svære flott restauranter, med topp interiør der du kan forsyne deg av de deiligste rett og så betaler du i kassen for det du har forsynt deg med. Det er svært rimelig og alle går flere ganger. Det finnes både latviske og russiske varianter av Lido. Jurmala er Latvias badebystolthet fantastiske kurbadby. Her får man SPAopphold for en rimelig penge hele året. Man kommer lett dit med tog fra Riga på ca. en halvtime. Sigulda er stedet for folk som er sultne på et aldri så lite adrenalinkick. Voksne blir som barn. Her foregår det alltidnoe – til lands, til vanns og i lufta. Her er klatreløyper, luftakrobatikk, skliing på is i søplesekker – alt for å få et kick. Duvende hengebroer gir deg en fornemmelse av jungel og juv. Det utløser et lite kick og det kribler helt ut tåspissene, enda det er nærmest komplett umulig å skade seg for den som følger alle forskrifter. Dette er stedet guttungen gjenoppstår.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig kastam. Dette ordet brukes i en hver sammenheng hvis turistene

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i 6tiden etter en durabelig krangel, så hun slo fast at hun muligens h

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse. Nederlandsk er det offisielle språket i Nederland og i Flandern i Belgi

Comentarios


bottom of page