top of page

Lille Armenia er en stormakt i sjakk

Sjakk er nasjonalsporten i Armenia. Landet brakte hjem gull i tre av de siste fire OL-turneringene. «Armenias toppspiller og verdenstoer Levon Aronian er kjent for å være flink til å bygge lagfølelse og inspirere sine landsmenn til å yte maksimalt.» skriver Pål Vegard Hagesæther i Aftenposten (03/08/14).

På 1960-tallet stilte Armenia med Tigran Petrosjan, også han en sjakklegende som var verdensmester. Allerede da var Armenia sett på som en nasjon av sjakknerder. Da Aronjan tok gull i Istanbul i 2012, ble det folkefest, ikke bare i Jerevan, men i hele Armenia og blant den armenske diaspora. Aronian beskrives som en svært kreativ spiller og han rankes nå som nummer to i sjakkverdenen etter Magnus Carlsen.

Så må man spørre seg, hva er det som gjør at dette lille landet, med intet mer en 3 millioner innbygger klarer å «rule» sjakkmarkedet? Landet har levert mer enn 30 stormestre, tre spillere i topp 100. I Tromsø OL deltok en rekke armenere, også for andre land enn Armenia. Akobian spilte for USA, Mekhitarian for Brasil, Mouradian og Petrosian for Libanons kvinnelag og så videre. Armenia dominerer et hvert sjakkmesterskap. Armenia slår andre sjakkgiganter som Russland, Kina og India ned i støvlene!

Armenerne har praktisert sjakk helt siden 900-tallet. Spillet oppnådde sin høyeste popularitet i andre halvdel av det 20. århundre, da den armenske stormesteren Tigran Petrosyan vant 9 olympiske titler i sjakk og ble verdensmester. Petrosyan antas å ha revolusjonert sjakk i både Sovjetunionen og i Armenia. En byste og et monument over ham har blitt satt opp i hovedstaden Jerevan. Hva er nøkkelen til at Armenia har kommet på toppen i sjakkverdenen? Mange internasjonale medier og nyhetssendinger, inkludert Al Jazeera, BBC, The Guardian, New York Times og LA Times, har lenge diskutert det armenske sjakkfenomen og kalt Armenia for en "sjakk-tsar", "sjakk supermakt" og "den smarteste nasjon på jorden" (BBC 2008).

Aronian hevder at årsaken til Armenias sjakksuksess ligger i de nasjonale kjennetegnene hos sitt folk. Armenerne er vanligvis individualistiske og naturlig gode til én-til-én-konkurranse. Ingen bombe at de andre 3 toppidrettene hvor Armenia er en global tungvekter er bryting, boksing og vektløfting. Armenias statlige støtte til sjakk kan være en annen grunn for suksessen. Landets president Serzh Sargsyan er sjakkforbundsleder en hengiven sjakkspiller. Armenia er det første og per i dag det eneste landet i verden som har gjort sjakktimer til en obligatorisk del av læreplanen på offentlige skoler. Alle skolebarn må lære sjakk! Den armenske regjeringen har videre etablert et forskningsutvalg som analyserer effekten av sjakk på unge mennesker. De foreløpige resultatene viser at sjakk utvikler lederskap, beslutningstaking samt kognitive og strategiske ferdigheter hos unge mennesker.

Mye av svaret ligger nok også i at hele nasjonen er engasjert. Nyheter om sjakk får ledende nyhetsdekning sammen med politiske høydepunkter i landet, sjakkspill blir fulgt med dyp beundring og lidenskap. Som Gary Kasparov sa en gang: «Sjakk i Armenia er som fotball i Latin-Amerika.» Sjakkspillere i Armenia blir behandlet som kjendiser og deres seire feires over hele landet. Og i en åpen park midt i sentrum av landets hovedstad Jerevan har det blitt satt opp et sjakkspill med brikker på over en meter hvor folk kan spille dag og natt. Og det gjør de! Det er også en selvfølge at Magnus Carlsen er en stjerne i Armenia. I sommer var han på besøk i det sjakkgale landet. Han ble mottatt og feiret som en konge i Armenia. Landets president Sargsyan hadde mottagelse med både Carlsen og Aronian. Sargsyan ønsket dem velkommen og understrekte at det var en stor ære ha verdens mektigste sjakkspiller Magnus Carlsen i Armenia. Carlsen var fornøyd med besøket, og fortalte at Armenia er det beste landet i verden når det gjelder sjakk. Han var også imponert av fjellene og naturen i Armenia.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig...

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i...

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse....

Comments


bottom of page