top of page

Madagaskar

Madagaskar er nok et fascinerende reisemål. Det er så fascinerende at man ikke kan velge å bare være der en uke. Her trenger man minst to uker. På 587.000 kvadratkilometer, mellom 22 millioner mennesker finner du 5 % av verdens samtlige dyrearter. De fleste av dem er endemiske, de finnes kun i Madagaskar. Det samme gjelder plantelivet – og ikke minst menneskene.

Både mennesker og deres kultur må sies å være svært endemisk i Madagaskar. Du finner intet lignende noe sted kan jeg garantere. Det er ikke uten grunn at sjefsideologen i kultur og kommunikasjon, professor Øyvind Dahl har latt seg fascinere av denne øyas kultur på en måte som har resultert i flere bøker og foredrag. Madagaskar er et studium verdt, nettopp fordi det skiller seg så enormt fra resten av Afrika og fra verden for øvrig. For det første tilhører mer enn 50 % sine egne religiøse samfunn. Religionene i Madagaskar er urgamle og har en forestillingsverden i pakt med naturen og naturkreftene som for innbyggerne er meget sterk og preger livet mer enn noen annen religion i verden. Her snakker vi om enorm respekt for forfedre, troen på at de har makt over oss som befinner oss i den levende verden, og mana (kraft), tabuer, om ritualer som må gjennomføres og etterleves for å sikre gode liv. Disse forestillinger er så spennende og så annerledes at de må oppleves. Forfedre er altså svært viktige i gassernes dagligliv, og i de fleste områder i livet har tabuer og tradisjoner en overordnet stilling i forhold til landets lover. Tabuene kalles som et samlebegrep fady, og kan variere fra en region til den neste. Fady forbyr for eksempel en del mat, sånn som skilpadder, lemurer, griser. Den kan bety at en farge på klærne er forbudt, bading på bestemte steder – og merk spesielt på gravplasser der forfedre ligger begravet er det mange ritualer som må følges slik at man ikke blir utsatt for grusomheter. De gasserne som har tatt i mot vestlige religioner har ofte blandet dem med egne forestillinger, så av og til er for eksempel kristendommen nærmest ugjenkjennelig. Heksekunst, healing, og skjebnetro er alle del av gassernes dagligliv. Husk at fady ikke gjelder utlendinger, så gasserne tilgir deg hvis du gjør feil, men det er alltid lurt å vise interesse og respekt for deres kultur og religion. Viser du interesse i tillegg får du venner for livet. Merk også at gasserne er medlemmer av enormt store familier, og at de ofte har andre benevnelser for familiemedlemmer enn vi er vant til i Vesten. For eksempel er søstrene i en familie mødre til alle barna de får til sammen. Denne ideen er så sterk og så levende at det er helt uakseptabelt å mene noe annet. Moren som ga liv kalles akkurat det, men står ikke i noen særposisjon blant de andre mødrene.

Respekt er viktig i Madagaskar. Dersom du snakker med folk som er eldre enn deg eller til folk som har yrker som krever din respekt, for eksempel politiet, det militære, legen, læreren så er det alltid et sjakktrekk å bruke ordet tompoko. Dette kan enklet oversettes til det engelske Sir eller Madam. Reiser du til en landsby, som du absolutt bør få med deg, er det fomba (tradisjon) for en "vazaha" (utlending) å møte landsbysjefen. Det er alltid hyggelig, og du vil alltid føle deg velkommen. Over alt i Madagaskar vil du høre ordene bonour vazaha, som betyr goddag utlending. Dette sies alltid med brede smil, fordi gasserne er nysgjerrige på utlendinger, og synes det er stort å få besøk. Ofte vinker de så de nærmest faller av syklene sine. Madagaskars innbyggere kom en gang for 2000 år siden med båter og befolket øya. Defor er språket ulikt alle andre afrikanske språk, , men det har en del til felles med indonesisk og faktisk en del urinnbyggerspråk på Borneo. Ganske vilt egentlig.

Det er veldig lurt å lære seg noen ord på malagasy, særlig ettersom engelskkunnskapene i landet ikke er så mye å skryte av. Den yngre generasjonen kan litt, men jevnt over sliter man skikkelig dersom man kun snakker engelsk. De offisielle språkene er malagasy og fransk. De fleste er ikke så veldig glad i fransk i og med at Frankrike var koloniomakten, så derfor ble engelsk innført som landets andre offisielle språk i 2007. Alle skjønte hvor dette bar! Et offisielt språk som nesten ingen behersket. Engelsk ble droppet i 2010, og fransk gjeninnført. Det lureste å kunne er er noen ord for å bli kvitt masekopper. Dersom du sier «tsy misy» betyr jeg har ingen ting. Dette er til bruk dersom noen vil selge deg noe, eller prøver å tigge. Hvis de fortsetter å mase er «mandehana» et godt trick. Det betyr «stikk». og blir du riktig forbannet kan du si «mpangalatra». Det betyr tyv, og får alle rundt til å reagere. Da stikker masekoppen. Vi har allerede sett at «bonour» betyr goddag, og at «vazaba» betyr utelending. Så, nå er du på god vei. Hvis du vil hjelpe folk som tigger, kan du gjerne gi dem litt mat, kjøpe et sunt måltid til et barn eller lignende. Det er ikke nødvendigvis penger de er ute etter. Ofte er de også kun ute etter litt kontakt. Det er lite kriminalitet i Madagaskar, men følg allikevel nomale råd om ikke å bruke store sedler på markedene, unngå å gå rundt med flotte smykker, dyrt fotoapparat og lignende. Dette gjelder spesielt i Antananarivo og de største byene.

Transport i Madagaskar er spennende og her har du mange valg. For det første, anbefaler jeg å ta toget! Men du må ha god tid. Madagaskar har fire togstrekninger, tre av dem fra Antananarivo til forskjellige byer, og en som går mellom Fianarantsoa og Manakara. Toglinjene ble bygget i kolonitiden, og man kan lure på om togsettene også stammer fra same tid. Ganske ofte er det full stop på en eller flere linjer, og Ganske ofte blir toget stående midt i en eller annen skog, og du må sitte langs linja og vente på bedre tider. Det som er kult, er at hvis det fungerer, og da anbefaler jeg å ta den strekningen som fungerer den dagen du møter opp på togstasjonen, så får du ditt livs opplevelse. Du må kjøpe førsteklassebillett, fordi 2.klasse er proppfull. Det er den alltid. På 1.klasse får du i hvert fall et sete. Og du kan nyte fantastisk natur og landskap fra togvinduet. Hver gang toget stopper kan du kjøpe alle mulige frukter og godterier, samt stekte krabber og annet snacks du måtte ønske. Perrongene er fulle av selgere. Folk som tar toget har alle hovedfag i skravling, og det inkluderer at de vil skravle med deg også. Armer og bein holder dersom du ikke forstår språket. Utrolig kult. Den beste togstrekningen er mellom Fianarantsoa og Manakara. Det går tog tre ganger i uken, hvis de går, men landskapet her er fantastisk. En del gassere setter seg også på godstog, og det får turister lov til også. Ikke særlig morsomt å bli transportert i ei kuvogn, så det ville jeg vel kanskje unngå. Billeie er så absolutt et alternativ, nesten et must dersom man ønsker å se Madagaskar litt utenom hovedstadsområdet. Det finnes bare tre rimelig gode veistrekninger, så det må bli en 4WD. Du får også med en sjåfør hvis du ønsker, og som regel snakker sjåføren engelsk, så han blir din gratis guide i tillegg. Gasserne selv reiser med taxi-brousse. Det er 15 seters minibusser uten aircon, men en utrolig artig opplevlese. De kommer aldri fram i tide, og er har alltid forsinket avgangstid. Det er fordi de venter til alle 15 seter er besatt. Taxi-be er en mindre variant, og denne finnes det mange av i Tana.

Mange turister chartrer også en katamaran med mannskap og tar dermed øya i nærmere øyesyn fra sjøsiden. Dette er en fantastisk måte å oppleve Madagaskar på. Du må selv sørge for å ta med proviant og andre nødvendige saker, selv om hovedmåltidene ofte er inkludert. Det man må passe på er at man får en katamaran av nyere dato og at i hvert fall en av mannskapene snakker et språk du forstår. Spør om det er redningsvester om bord, og avtal hvor lenge du skal være underveis og hvor du skal, og hvor du ønsker å stoppe. Dette er ganske utrolig flott, så det anbefales. På reisebyråene i Tana bestiller du enkelt en katamaran. Madagaskar er også et fantastisk land å sykle rundt i. Vel og merke hvis du får leide deg en skikkelig off-roader og fyller sekken din med alt du trenger i tilfelle sykkelreparasjon på veien. Folker alltid hjelpsomme, men mangler de delene er det ikke så mye man kan få gjort. Kommer du syklende inn i en gassisk landsby er du garantert oppmerksomhet fra bade barn og voksne. Du overnatter da i et guesthouse, eller hos en familie. Problemet blir å velge hvilken. Her stiller alle opp for vazahaen som kommer syklende.

Hva bør man få med seg i Madagaskar? Her er det mye å velge mellom! Først og fremst selvfølgelig naturresearvatene der man kan se alle de spesielle dyrene som befolker Madagaskar. Det kommer etter hvert en egen artikkel om Madagaskars dyreliv på Svennie.no. Jeg tar for meg de andre attraksjonene og must-sees her.Selvfølgelig er hovedstaden Antananarivo med i et hvert besøk i Madagaskar. Av naturlige årsaker forkortes hovedstadens navn til «Tana» i dagligtalen. Antananarivo betyr egentlig «De tusen byer», noe byen i høyeste grad lever opp til. Gassernes hovedstad består nemlig av et utall mindre landsbyer, spredd utover en stor, grønn rismark. I sentrum av byen kan man nyte synet av fargerike murhus fra kolonitiden. Et vakkert syn når man betrakter åsene som omgir hovedgata, Avenue de l' Independence. På den høyeste åskammen troner restene av det store Dronningpalasset, eller Rova som den heter på gassisk. Palasset var på 1800-tallet hjemstedet til Merina-stammens konger og dronninger. I dag er de gjenværende veggene med på UNESCOs liste over historiske bygninger. Tana ligger på 1400 meter høyde over havet. Innbyggertallet nærmer seg en million med raske skritt, og er dessverre plaget av luftforurensing. Men byen er full av handlegater, markeder, hyggelige mennesker, attraksjoner og ikke minst restauranter.

Bykjernen ligger i Araben ny Fahaleovantena, og her finner man jernbanestasjonen. Fredagsmarkedet, Zoma er verdt et besøk. Det befinner seg bak jernbanestasjonen, ja riktig kun på fredager, men i hovedgata er det mer enn nok av souvenirselgere å handle med hver eneste dag ellers i uka. På Andravohangymarkedet nordover i byen, har du mulighet for gode dealer på tepper, bøker, hjemmesnekra møbler og souvenirer. Du ser dem jobbe, og kan bestille det du vil ha. Artig! Du kan alltids ta en tur til den botaniske og zoologiske hagen, men det er vel neppe nødvendig når du kan besøke et av reservatene og få «The Real Thing. Tsimbazaza har nå krokodiller og svære skilpadder til utstilling, i tillegg til alt mulig annet du ellers får se i nasjonalparkene. Musee d’Academie Malgache er mer interessant. Her finner du utstoppede dyr som ikke eksisterer lengre, godt bevarte egg av utdødde elefantfugler og inventar og livsstil som viser landsbybefolkningens liv gjennom tidene. God lærdom å ha med seg på reisen. Overnatting i Tana spenner fra de billigste herberg til sossete 5-stjerners hoteller. De fleste ligger ved taxi broussestasjonen litt utenfor sentrum. En rå by er «poussepousse»- hovedstaden Antsirabe, 170 kilometer fra Tana. Overalt i gatene kryr det av rødmalte, rikshaw-lignende vogner. De blir trukket av menneskekraft. Man føler seg nesten som en slavedriver i detbman setter seg i pousse-poussen, men mannen som løper beina av seg er storfornøyd. Og prisen er det ikke noe å si på. Kun 7 kroner pluss litt tips. Havnebyen Toliara er et nydelig syn. Denne byen er i ArtDecostil og med virkelig vakre pastellfargede hus. Dette er badefolketsb høyborg, fordi her ligger en av verdens største og flotteste laguner. Man kanbikke gå glipp av den! Lokalbefolkningenbdriver fortsatt fiske, og det hele er svært romantisk der man koser seg iblagunen og ser på de gamle tradisjonelle fiskebåtene med sine firkanta hvite seil som glir av gårde utover på havet. Vil du være med en tur er det ikke umulig. De fleste tar deg med hvis du spør og gir dem en liten penge. Emerald Sea, ved Diego er stedet for windsurfing og kiting. Fra mars til oktober holder vinden 30 knop på disse strendene og dette må være perfekt for den som ønsker aktiviteter av denne typen. Det går rutefl til Diego, og surfere og kitere får som regel lov til å ta med ekstra utstyr. Ile Sainte Marie tilbyr kajakkturer med profesjonell guide, og du får se sepektakulær natur. Dypvannsfikse rundt Radamas og Misitoøyene kan bli arrangert via de fleste reisebyråer. Dette er gjerne luksusskip som tar deg med, og du får være med på fiske. Deretter er det storslått buffet med alt man kan ønske seg mens man cruiser rundt i det Indiske Hav.

Myntenheten på Madagaskar er Ariary På Madagaskar opererer man med både den nye myntenheten Ariary og den gamle Franc Malgasy (FMG). 1 Ariary = 5 FMG. Husk derfor å se om det står «franc» eller «ariary» under tallene på sedlene. Visum: Norske statsborgere må ha visum for å reise til Madagaskar. Dette fås enten på det gassiske konsulatet i Drammen (ca. 360 kr.), eller ved ankomst på flyplassen i Antananarivo. Drikkevann: Ikke drikk vannet fra springen, selv om det ser OK ut. Kjøp vann på flaske. Helse. Dropp å kos med hunder, det er rabiesfare. Ta malariatabletter og bruk myggmiddel i store doser.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig...

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i...

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse....

Comments


bottom of page