top of page

Mosambik

Mosambik er for tiden et av Afrikas hotteste reisemål. Etter årelange konflikter med borgerkrigslignende tilstander har de styrende myndigheter klart å skape ro og orden, og med et utgangspunkt for turisme som bare er få land forunt, har man satt i gang massive tiltak for å lokke turister fra bade Afrika, Europa og USA til et opphold i dette vakre og sammensatte landet.

Mosambik var en gang portugisisk koloni, men er allikevel medlem av Commonwealth. Det betyr ikke at befolkningen er spesielt gode i engelsk, så det første du bør gjøre er å skaffe deg en phrasebook i portugisisk, eller portugisisk på reisen. Folket i Mosambik er gjestfrie og lette å komme i kontakt med. Prøver du deg med noen fraser på portugisisk er din lykke gjort. Mosambik har en størrelse på litt mindre enn Norges areal, nemlig 309,496 kvadratkilometer, men har til gjengjeld 23 millioner innbyggere. Majoriteten er bantufolk, og de har sine egne språk som Swahili, makhuwa og sena. Men ta det med ro, alle behersker portugisisk. Og portugisisk er egentlig bare en variant av å snake spansk. Folk er vant til turister etter hvert, selv om det på langt nær kommer så mange som Mosambik ønsker seg. Turister er viktige for landet, så man tas godt imot over alt, og blir tatt godt vare på. Prøv deg på landets spesialitet caipirinha på en av de mange jazzbarene, eller bli med på dansen marrabenta, som bare danses i Mosambik. Nordmenn trenger visum, men det får man kjøpt ved innreise. Regn med 70 – 80 US dollars, men her opererer de forskjellige grensepasseringer med ymse priser, så du kan aldri være for sikker. Mosambik besitter en kystlinje på 2500 kilometer som bare venter på å bli oppdaget. Den sikreste og best utbygde delen av Mosambik er den sørlige halvdelen, rundt Maputo.

Her finner du de fleste resortene, de beste veiene og den beste tilretteleggingen for turismen. Vil du ha en villere erfaring, krysser du Zambezielven og kommer deg til Nord Mosambik. Her er det villere og du kan oppleve masse spenning. Du må i hvert fall ha en 4 hjuls drevet SUV for i det hele tatt å besøke Nord Mosambik, eller en bil med sjåfør og guide. Kysten er spektakulær I hele landet, og man kan til og med reise ut på nærmest øde øyer å booke seg inn på det eneste hotellet, som er den eneste bygningen på øya, for en fantastisk opplevelse. Snorkling og dykking er uten tvil et must i Mosambik. Bazarutoøyene eller Quirimbasøyene er helt rå, men hele kysten er mer enn bra nok dersom man velger å bli værende i et avgrenset område av landet i løpet av sitt opphold. Reiser man først nordover må man innom den legendariske øya Ilha de Mocambique. Den er forbundet med fastlandet med en bro, og var en svært viktig havn i tidligere tider. Nå har Maputo overtatt, og det som er igjen er vakre bygninger, en rolig maritim atmosfære, kule og imøtekommende mennesker og kafeer med deilig espresso og andre godsaker. Sao Paolopalasset er flott, guvernørens vakre residens likeså. Øya har også interessante moskeer, et par vakre kirker og et hindutempel. Det er jammen ikke verst på en liten pitleøy 3 kilometer lang og 500 meter bred! Makuti er byen der de fleste innbyggerne bor, og ligger på øyas sørende.

En av hovedattraksjonene i Mosambik er Gorongosa National Park. Ja, det er rett og slett en wowpark. Nei, den er ikke en sossepark med masse guider, flotte biler, digre resorthoteller, men en vakker sak der man får en beskjeden guide, og må ellers klare seg selv med overnatting, og det gjerne utenfor parken i en av landsbyene i nærheten.Her er det mulighet for privat overnatting også. Parken ligger nord for Beira med Mount Gorongosa (1800 moh). Du får gjerne med deg en guide til topps, og på veien møter du alle mulige planter, trær og dyr. Utsikten fra toppen er enestående. Jeg lover. 400 fuglearter flyr over hodet ditt, så du blir i grunnen gående med ansiktet rettmopp i lufta. Nasjonalparken består ellers av 3,770 kvadratkilometer med savanne og regnskog. Elvene og Lake Urema er fulle av krokodiller og flodhester, og på savannen og i regnskogen finnes alle mulige afrikanske dyr. Ingen nevnt, ingen glemt. Nattsafariene er de morsomste. Da er de fleste dyrene på jakt eller ute og spiser, og du er garantert å se mange.

Skal man virkelig nyte livet i Mosambik er landsbyen Guludo stedet man bør få med seg. Ute i havet ligger Quirimbasøyene omgitt av vakre koraller, og på fastlandet preger mangroveskoger naturen. Dette har blitt en nasjonalpark for å ta vare på området og for å sørge for at kun turisme av typen økoturisme får innpass her. De siste årene har det blitt bygget et overnattingssted i ni såkalte bandaer, noen veldig enkle strandhytter rett ved vannkanten. Og dette her blitt en hit! I strandhyttene er det ingen elektrisitet, det er soloppvarmet vann i dusjen. Dusjhodet er en kokosnøtt med mange hull, og ingen av hyttene har innlagt toalett. Så hva er da vitsen? Jo – her er det allikevel en overdådig luksus fra morgen til kveld. Hver morgen kommer blide mennesker og serverer deg morgenkaffe og nydelig frokost mens du ligger i senga eller sitter i solstolen på stranda. Dette gjentar seg så mye du ønsker, og til middag får du nyfanget fisk med nydelige grønnsaker – og lokale frukter til dessert. Alt servert av verdens største smil og hyggelige mennesker. Strendene strekker seg ut i lange baner, og du er alene på mesteparten av dem hvis du ønsker det. En deilig avkjølende bris sørger for at det aldri blir for varmt, men akkurat passe. Vil du dykke eller snorkle, er det muligheter på korallrevene et stykke utenfor stranden. Lokale fiskere tar deg mer enn gjerne med på seiltur. Og lenger inn i landet er det ygget et observasjonstårn for utkikk etter elefanter og ville dyr. Fem minutter unna kan du møte en del av Mosambik som er mer realitet enn du kanskje ønsker. Her kommer arbente barn med fotballer laget av plastposer og gamle klær, fattigslige hus og skitne klær preger byen. Men allikevel, turismen har gitt et bedre liv til de fleste. Nå kan de gå å skole, og ingen sulter. Som turist blir du omringet av smilende barn. De vil ha klem og kos. Fantastisk! Om kvelden lyses bandaene opp av parafinlamper. Innenfor bambusveggene sovner du hver natt til lyden av bølgene som bryter mot stranden. Dagen etter våkner du av fuglekvitter og en servitør som kommer med morgenkaffe. Så stuper du uti det knallblågrønne havet og nyter livet.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig kastam. Dette ordet brukes i en hver sammenheng hvis turistene

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i 6tiden etter en durabelig krangel, så hun slo fast at hun muligens h

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse. Nederlandsk er det offisielle språket i Nederland og i Flandern i Belgi

Kommentare


bottom of page