top of page

New Zealand - The North Island

Nordøya, eller North Island er den minste av de to hovedøyene på New Zealand, men har tre av New Zealands fire millioner innbyggere. Nordøya er et relativt lite område tatt i betraktning hvor mye som foregår der, og hvor mye det er å se og å gjøre. Det er faktisk proppfullt av aktiviteter og sights, nok til å fylle flere uker selv for den mest kresne ”seen it all” turisten. Auckland er beskrevet i et eget innlegg på svennie.no, så her går jeg rett på sak på resten av Sørøya, eller det vil si, resten av de utvalgte stedene. Det blir umulig å beskrive alt, selv for en nerd som undertegnede, så jeg velger ut det jeg synes er kulest. Nordøya er hjemmet for New Zealands aller fleste maorier. De bor nokså spredt rundt på øya, men gjerne i litt større landsbyer der det er flere av dem. Det skal også understrekes at langt de fleste er godt integrert med storsamfunnet, og glemmer til daglig at de er maorier. Hvis man ønsker å få innblikk i maorikulturen er maorienes hovedstad, Rotorua, stedet man må besøke. Rotorua er for øvrig også senteret for den geotermiske aktiviteten i hele New Zealand. Røyk siver opp over alt, fra kumlokk og fra gressplener. Det er et svært område med enorm aktivitet. Det bobler og syder. Giftige stoffer ligger i kokende gjørmebad, geysirer eksploderer dersom man helelr litt såpe oppi – her er et inferno uten like. I enkelte deler av landskapet kan man lett tro at man befinner seg på en eller annen planet. Det går en stil gjennom dette landskapet, og man kan leie en guide, som sørger for geysirerupsjon og som passer på at du ikke faller uti. Folket i Rotorua har selvfølgelig vett på å utnytte denne ressursen, og det finnes flere store SPAanlegg der man får velgjørende behandlinger etter alle kunstens regler.

Dersom man ønsker å se vulkaner finnes de også i rikt monn i området, og man kan faktisk få seg en tur der man spaserer oppå og inn et krater. Mer spenning er det selvfølgelig å leie en helikoptertur til vulkanen som ligger i havet, rett utenfor Rotorua. Denne spyr opp litt røyk og lava av og til, så her kan man virkelig få utfordret skjebnen en smule. Rotorua byr også på opplæring i Maorienes kultur. Her ligger et stort senter for maorikultur, og de innbyr til maorikvelder der man får se et forrykende show som viser maorienes jaktkultur, sosiale kultur, matvaner og musikk. Det er bra regissert, selv om man til tider må trekke på smilebåndet. Når man kommer blir man hilset ved at noen gnir nesa sin inntil din. Det er maorimåten å hilse på. Så er det show. Der står de da, maoriene i bastklær, og vagger. Plutselig kommer et hyl – og alle rekker ut en svær tunge. Det trommes med høye lyder. Maoriene går helt fram på scenen. Tungene rekkes ut simultant. Sånn fortsetter det en stund. Etter showet er det middag. Maorimat stekt under jorda i et døgn. Det er koldtbord med allskens kjøtt og fisk. Vanlige grønnsaker. Men alt smaker det samme. Ganske brent. Ikke så godt. Men skal man lære må man prøve. Desserten er friske frukter. Friske frukter fra hele verden. Det gjør ikke noe. Maorikulturen begynner allerede å gå i glemmeboka. Turistene har fått i seg mye vin. En va maoriene tar fram gitaren. Han spiller “We wish you a merry Christmas”, og alle synger med. Det blir mere allsang og mer vin. Man blir kjent med andre turister. Party! I de sene nattetimer går bussen tilbake til sentrum og til forksjellige hotellene. På turen må alle nasjonaliteter stille opp med en sang i mikrofonen. Latteren sitter løst og løsere. Språkene summer. Ved avskjed må alle gni nese med guiden. Det var det, og maorikulturen – jo da kul!

Lake Taupo er New Zealands største innsjø og ber stedet for deg som elsker action i den frie natur. Stedet egner seg spesielt godt for backpackere, og her er du garantert å møte mange i samme ærend som deg selv. De fleste overnatter i små campinghytter. Det er rimelig og hyggelig, og utenom sesong – hostels og lodges å bo på til omtrent 100-200 kr natta. Standarden er veldig god i forhold til prise, og det finnes mange å velge mellom. Motel er også en mulighet, også disse billige og gode. Lake Taupo tilbyr for det første fallskjermhopping, 20 kilometers gåturer . Her ser du krater på krater i dette helt spesielle landskapet. Hele Lake Taupo er nå for øvrig et gedigent krater! Flott utsikt fra toppene, og så kan nærmest skli nedover igjen. Taupo kan tilby fiske, kajakking, motorbåtcruiser og bading. En aktiv og sunn ferie for den som ønsker det. Sunnheten kan vel diskuteres dersom man blir med på Taupos uteliv i sene nattetimer. Mange backpackere på et sted gir høy partyfaktor og mye underholdning.

Nordøya preges av grønne plantasjer, frukter, grønnsaker og skogområder. De avløses av og til av amerikansklignende byer, der innfartsårene er preget av shoppingsentre på rad og rekke, avbrutt av fast-foodkjeder, verksteder og lignende. Men det går radig i bil sørover. Neste stopp for meg er Napier. Dette er kanskje verdens fineste by. Hele byen er konstruert i byggestilen Art Deco. Klimaet som preger byen er varmt og godt, med litt vind som gjør at det aldri er for varmt. I byens sentrum, mellom alle de arkitektoniske perlene ligger vinhus, barer og restauranter. Napier var i utgangspunktet en helt vanlig småby, men i 1931 ble byen lagt i grus av et enormt jordskjelv. 256 mennesker mistet livet, og samtlige bygninger ble grusa. Under gjenoppbygningen ble hele byen designet etter Art Decoarkitekturens prinsipper, og slik står den fortsatt den dag i dag.

UNESCO har fått den på World Heritage Sitelista. Napier preges av cafekulturen, og i og med at den ligger i Hawkey’s Bay regionen må det være liten tvil om at vin står høyt på nytelseslisten til innbyggerne og for så vidt besøkende. Hawke’s Bay er Nordøyas største vinområde, og her produseres vin anerkjent og elsket over hele verden. Det finnes 75 vingårder i dette distriktet. Napier er full av liv hele døgnet. Marine Parade er stedet hvor det meste kan skje. Her finner du fontener, parker, minigolf, spa og New Zealands største akvarium. Det finnes flere teatre, kinoer, antikkbutikker og kunstgallerier man kan få med seg. Om kvelden og utover natten trekker de festglade til underholdningsområdet Ahuriri. Her ligger barer og nattklubber på lang rekke. Flere live-entertainmentartister underholder her hver kveld. Her er det musikk for en hver smak. Som ellers i New Zealand er seiling, fisking, surfing og svømming stort her. Hastings ligger bare et par kilometer fra Napier, og er også et godt sted å besøke. Denne byen har også en del Art Decobygninger, men her det iblandet en del moderne arkitektur. Mange newzealendere kommer hit i helgen for å nyte landets beste mat på landets beste restauranter, og for å få nydelige viner til. For både barn og voksne finnes den enorme vannparken Splash Land der man kan boltre seg i allskens vannattraksjoner, det er gode muligheter for fjellturer, og ellers vinsmaking på en av vingårdene. Selvplukk av epler, pærer, plommer og annet i sesongen.

Det er veldig mange små og mellomstore byer og landsbyer i området som er verdt et besøk. Jeg velger å forlate Hawkey’s Bay og beskriver en liten perle, beskrevet som verdens kuleste lille hovedstad av Lonely Planet. De fleste turistene i Wellington forelsker seg pladask, og det er kanskje ikke rart. Wellington er mindre enn Oslo med sine rundt 400.000 innbyggere. Mange av dem klorer seg fast oppover fjellsider som gir byen et helt spesielt særpreg. Og tilfeldighetene ville i sin tid at Wellington ble New Zealands hovedstad. Det var nemlig Auckland som var landets administrasjonsby. Dette var folket på Sørøya frustrert av og lei av. Dermed truet de nærmest med å utrope en egen stat dersom ikke noe ble gjort. Alternativt kunne de finne en by på Sørøya som ville kunne fungere som hovedstad. Kompromisset ble Wellington som ligger helt i sør på Nordøya. Det er bare sundet imellom, og det går raskt med ferja over. I dag er de fleste veldig fornøyde med at denne vakringen er hovedstad. Wellington er New Zealands mest pittoreske by. Det er hevet over tvil .Byen er også kunst og kulturhovedstaden på New Zealand. Her er det flere gallerier enn noe annet sted, ballet og orkester. Ved havet ligger det ultramoderne museet Te Papa Tongarewa. Og gled deg. Det er det beste museet jeg har vært i . Dette er interaktivt, lærerikt – og forteller hele New Zealands historie på en artig og engasjerende måte. Du kan gå inn et hus og kjenne hvordan et jordskjelv føles, du får prøve kunnskapen din på interaktive spill – det er rått. Må sees og oppleves. Historien blir levende her. Du får innblikk I enkeltmenneskers skjebne midt oppi alle fakta. Dette er den beste måten å lære historie på. For å få med deg mesteparten av denne byen må du simpelthen bestille en guided City Tour. Det er så mye å se, og så mange opplevelser. Her flokker pingviner seg på bystranda, her ser du hus som krever stige for å komme inn i, du kan få med deg lokale fugler på The Karori Sanctuary Experience og ta byens Fløybane, Cable Car til den botaniske hagen. Cuba Street anbefales for shopping, skravling og kos. Cafescenen og pubscenen er like bra i Wellington som i Auckland, kanskje bare enda koseligere og mer intimt.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig...

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i...

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse....

Comments


bottom of page