top of page

Port Moresby

Port Moresby er hovedstaden i Papua Ny-Guinea og befolkes av cirka300.000 innbyggere. Ny Guinea har masse å by på i forhold til regnskog og folkestammer, dyreliv og kulturdu ikke har sett maken til, men Port Moresby er rangert som verdens tredje farligste by å ferdes i. Ny Guinea ligger nord for Australia og er verdens største tropiske øy. Den østre halvdelen utgjør nasjonen Papua Ny-Guinea, mens den vestre delen er indonesisk og heter Irian Jaya. Det finnes minst 850 forskjellige språk i Ny Guinea, men i Port Moresby kommer du deg fram med engelsk overalt. Innbyggerne her snakker et pidginengelsk som frambringer latter hos en hver engelskkyndig. Jeg tenker at det er verdt å ta turen innom Port Moresby bare for å få høre folk snakke sette språket. Et håndkle, som jo vanligvis heter towel på engelsk, heter på Tok Pisin (Talk Pidgin) rett og slett: ”Lap-lap bilong drai mi skin”. En gartner heter man ”bilong wokin garden”. Og sånne fins det massevis av eksempler på.

For å komme til Papua Ny Guinea må man som oftest via Australia. Det går fly fra Brisbane og Cairns, og billettene er rimelige. Visum utstedes på flyplassen mot et gebyr på 250 kroner. Det er et stort problem at ingen vil være turist i Port Moresby. Hotellene i byen er rådyre, nettopp fordi a tde menneskene som kommer hit er her på business, business og kun business. Dermed kan hotellene ”charge” det de vil. Det er ingen alvorlig konkurranse dem imellom. Det er rett og slett for få. Det lureste er å sjekke hotels.com eller bestille via hotellreservasjoner på flyplassen. Regn med 800 kroner natta på et helt OK alternativ.

Problemet i PortMoresby er rett og slett at man er garantert å bli ”mugged” av en av de mange bandene som herjer byen. Disse bandittene kalles Rascals, og de trekekr mot en hver utenforstående som en magnet. Derfor anbefales det ikke en gang å ta drosje fra flyplassen og inn til hotellet, men heller bestille transport fra hotelletes egen shuttelservice.

Turistkontoret på flyplassen kan ta deg med på guidet tur for ca 400 kroner. Ecotourism Melanesia tilbyr også halv- og heldagsturer rundt Port Moresby. En hver guidebok til Port Moresby anbefaler at du tar strenge forholdsregler: Kle deg i billige klær, ikke bruk dyre joggesko, klokker, smykker eller lignende. Jo mer hippielike desto bedre. Ikke bruk minibanker med mindre de er på godt bevoktede steder. Sjekk alltid med hotellet før du tar en tur ut. Spør om det er trygt. Si alltid i fra hvor du går og hvor lenge du blir borte. Gå aldri ut etter mørkets frambrudd. Dropp leiebil, og bestill alltid taxi gjennom hotellet. Hvis du allikevel våger deg ut i Port Moresbys gater treffer du en vennlig lokalbefolkning som møter deg med smilende nysgjerrighet. Det er lett å komme i kontakt med folk i Port Moresby.

Sentrum er et knøttlite forretningsstrøk med noen høyhus; hoteller, banker og ambassader. Flunkende nye Grand Papua Hotel er i ferd med å ferdigstilles. Med 24 etasjer blir det landets høyeste bygning. Det lureste man kan gjøre er å få en guide som viser rundt og som tar en tur med deg i sentrum. I sentrum, som overalt ellers i Papua Ny-Guinea ser du blodrøde glis på alle kanter. Tygging av betelnøtter er den store folkesporten i Papua Ny-Guinea. Nøttene tygges sammen med frø fra sennepsplanten og pulverisert korall eller skjell. Effekten er en mild, nummen rus og ikke minst en rødfarge som dannes i munnen og som renner ut av den etter hvert. Betelnøtten brukes gjerne som en oppkvikker etter et måltid. Ellers bør man komme seg oppover i åsen som gir en super utsikt over hele Port Moresbyområdet. Herfra ser man alle de små landsbyene som egentlig Port Moresby består av, blant andre de mange Water Villages, altså små bosetninger som står på stylter utover i vannet. Ela Beach er Port Moresbys kjente bystrand, men den er så skitten at den ikke innbyr til særlig solbading. Og i vannet flyter alskens bokser, papp og andre ubeskrivbare saker og ting. Høye gjerder med piggtråd preger byen. Utlendinger suser forbi i Landcruisere bak sotede vinduer. Ingen bør være i tvil om at reelle farer lurer i Port Moresby. Men byen er ikke så ille som ryktene hevder. Med gjestfrie lokale som selskap er en tur til Sør-Stillehavets største smeltedigel en minneverdig - og ikke særlig skummel - opplevelse. The Must-Sees i Port Moresby vil jeg si er; Den flotte parlamentsbygningen, utsikten fra Paga Hill, byens markeder og en av Water Villagene utenfor sentrum. Sitt på kafe og lytt til det morsomme språket. Bare det er verdt turen.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig kastam. Dette ordet brukes i en hver sammenheng hvis turistene

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i 6tiden etter en durabelig krangel, så hun slo fast at hun muligens h

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse. Nederlandsk er det offisielle språket i Nederland og i Flandern i Belgi

Comments


bottom of page