top of page

"Sark kurnazligi" - Tyrkias lurendreieri

Tyrkias president Erdogan har bestemt seg for å feire Slaget ved Gallipoli den 24.april i år. Dette er altså en hundreårsfeiring for et slag der Tyrkia slo de allierte og der mange soldaters liv gikk tapt. Dette slaget har vært minnet i årevis, men aldri på den 24.april. Grunnen til det er åpenbar: Det skjedde ikke den 24.april, men derimot den 25.april. I tillegg har Tyrkia lagt denne feiringen til enten sin nasjonaldag på høsten eller den 18.mars. Men akkurat i år – året for det armenske folks 100 minneår for det armenske folkemordet tillater Erdogan seg å legge Tyrkias minnedag for Slaget ved Gallipoli på akkurat den samme dagen – 24.april. Bakgrunnen for datoendringen er tydelig for alle armenere, og bør være det for resten av verden også. Det er et begrep i tyrkisk, "Sark kurnazligi", som betyr "orientalsk sleiphet." Begrepet brukes for å definere en person som bruker alle midler for å lure en annen, men både bedrageren og den bedratte vet at det er lureri involvert. I tillegg legger man i begrepet at bedrageren er såpass kynisk at han ikke bryr seg noe om at den andre forstår at han blir bedratt. La oss se da - her legger altså Tyrkias president en feiring av Tyrkias seier ved Gallipoli på samme dag som armenerne alltid har mintes sine 1.5 millioner drepte i det infernalske folkemordet som Tyrkia fortsatt benekter. Så tillater Erdogan seg å invitere Armenias president Sarkisian til å delta på feiringen. Og det etter at Sarkisian har invitert Erdogan til minnemarkeringen i Jerevan. Ikke nok med det. Erdogan uttaler at det ville være et tegn på fred og forsoning dersom Sarkisian stilte på Tyrkias feiring i stedet for på minnedagen for folkemordsofrene. Jepp, Erdogan, dette er sark kurnazligi. Men dette er langt fra første gang man opplever sark kurnazligi fra Tyrkias regjering. I innsjøen Van, på Akhtamarøya fantes et storslått klosterkompleks og en kirke som ble forlatt under folkemordet og nærmest fullstendig destruert av tyrkiske soldater i 1950. Den armensk -kurdiske forfatteren, Yashar Kemal klarte å forhindre at de siste restene av ruinene av kirken ble kastet på sjøen. På 2000-tallet, bestemte den tyrkiske regjeringen at de ville gjenopprette kirken som et museum. Restaureringen ble gjennomført tidlig i 2007, og regjeringen kunngjorde datoen for åpningen av museet til å være - merk datoen - 24 april 2007.

Erkebiskop Mesrob Mutafyan, som på den tiden var den armensk- apostoliske kirkes patriark i Istanbul var invitert til å gjenåpne kirken. Han protesterte kraftig på fastsettelsen av akkurat denne datoen, og nektet å stille opp dersom den ikke ble flyttet. Regjeringen annonserte da at de ønsket å komme erkebiskopen i møte og satt ny dato til 11. april 2007, selv om de var fullt klar over at den 11 april er like betydelig og uakseptabel for armenerne. Den den gamle kalenderen, som gjaldt i 1915, var 11 april den samme dato som 24.april etter den nye kalenderen Enden på visa ble at Akhtamarmuseet ble åpnet 29. mars 2007.

President Erdogan har sendt invitasjoner til godt over 100 statsledere, inkludert den armenske presidenten. Dette gjorde han som sagt etter at han selv ble invitert til å minnes folkemordet på armenerne den 24.april i Jerevan. Den 16. januar svarte Sarkisian på Erdogans invitasjon til Tyrkia 24. april, i et sterkt formulert brev. "Tyrkia fortsetter sin konvensjonelle fornektelsespolitikk og perfeksjonerer sin instrumentering for å forvrenge historien. Denne gangen markerer Tyrkia 100-årsjubileet for slaget ved Gallipoli den 24. april, selv om kampen begynte den 18. mars 1915 og varte til slutten av januar 1916 mens de alliertes operasjonen startet den 25. april ». Til slutt legger han til "Hva er hensikten med dette om ikke å distrahere verdens oppmerksomhet fra 100-årsjubileet for det armenske folkemordet?"

Erdogans svært så uhøflige og litt hjelpeløse manipulerende måte å skape irritasjon og problemer for armenerne har ikke falt i god jord noe sted, rent bortsett fra i Aserbajdsjan. Tyrkiske menneskerettighetsgrupperinger har oppfordret statsledere til boikott av arrangementet, og armenere- både diasporasarmenere og innbyggerne i Armenia har reagert kraftig.

Svaret fra verden har ikke latt vente på seg. Det er kun fem stater som har takket ja til invitasjonen – og akkurat her er det ikke annet å si enn at: SHAME! Australia, New Zealand og United Kingdom ønsker å minnes sine falne, men de bør stille seg spørsmålet om de ønsker å være med på Erdogans sark kurnazligi. Det er riktignok visstnok sånn at de ikke sender representanter på særlig høyt nivå. Unntatt United Kingdom som har annonsert at Prince Charles visstnok deltar. SHAME igjen!!I tillegg har Aserbajdsjan (bombe) og Albania lovet å komme. Ja, det var visst det - med mindre det dukker opp en melding om ankomst av noen fra Kuzey Kibris Türk Cumhuyriet (den tyrkisk- okkuperte delen av Kypros).

En tyrkisk embedsmann, som ønsket å være anonym, sier: "Gallipolifeiringen har blitt kansellert. Alle forberedelser er suspendert ettersom antall svar på invitasjonen ikke er positivt. Bare fem land har akseptert invitasjonen, og de vil ikke være representert på høyt nivå med tjenestemenn. " Dette uttalte han 21.februar og alle hjerter gledet seg. Hele festen ble altså kansellert . Verdens land boikotter – og har skjønt hva dette dreier seg om. Det er en god nyhet for alle som ønsker rettferdighet for armenerne og alle andre mennesker som er undertrykt og sett ned på av andre. Gratulerer Armenia og gratulerer verden! Jeg åpnet champisen og var kjempeglad. Men - så kommer sark kurnazligi - og treffer meg som en boksehanske rett i ansiktet. Den 23.2 ble det offentliggjort på en rekke nettsider at Erdogan uttaler følgende: " Gallipolifeiringen er ikke avlyst. Det var feil. Festen går som planlagt. På spørsmål om hvilke land som har meldt sin ankomst har Erdogan ingen kommentar.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig kastam. Dette ordet brukes i en hver sammenheng hvis turistene

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i 6tiden etter en durabelig krangel, så hun slo fast at hun muligens h

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse. Nederlandsk er det offisielle språket i Nederland og i Flandern i Belgi

Comments


bottom of page