Singapore, Everything good comes in small packages! Med sine 693 kvadratkilometer er Singapore en av Asias minste stater. Befolkningsmessig er den ikke så liten. Hele 5 millioner singporerne klynger seg sammen på den lille øya, og får den til å fungere som et av de mest velsmurte maskinerier i verden. Folket på den lille øya består av indere, kinesere, tamiler og malayer og de lever i en usedvanlig harmoni med hverandre og sine respektive religioner. I Singapore har de annektert hver sin bydel, der egenart og kultur leves ut i fullt monn. En ettermiddags vandring i Singapores gater er som en reise over flere kontinenter.
Singapore
Byen var britisk koloni, og meningen var at den sammen med Sarawak, Sabah og Malayhalvøys skulle utgjøre den nye staten Malaysia som ble etablert i 1963. Dette kunne singaporerne leve godt med, til tross for at de aller fleste av dem var av kinesisk herkomst. Men det skulle vise seg vanskleig å bli en stor minoritet innenfor Malaysia, særlig ettersom de styrende i Kuala Lumpur ønsket en malaysisk stat med islam som hovedreligion. Intet stort problem kanskje, men når Malaysia, inkludert Singapore, fikk et ikke-muslimsk flertall, mens et Malaysia uten Singapore ville ha et muslimsk flertall, var kanskje det enkleste å kaste Singapore ut av landet. Og det ble gjort! Singapore ble en uavhengig bystat i 1965. Verden var sterkt tvilende over levedyktigheten til denne nasjonen, og ikke minst bekymret singaporerne seg selv. Ikke hadde de noe særlig industri, intet jordbruk, i det hele tatt – en dårlig økonomi. Da var det bare en ting å gjøre: Sørge for business og inntekter.
Og det kunne singaporerne. Her ble det åpnet for etablering av alle mulige firmaer fra Vesten, banker, finansiering, elektronisk industri. Undervisningsdepartementet gikk varmt. Alle skulle skoleres – engelsk ble Lingua Franca for alle, men både kinesisk, malay og tamil ble gjort offisielle. Det ble påbegynt en storstilt utbygging av havneområdene i landet, og et eget flyselskap ble etablert av staten. Men – de som drev det fikk beskjed at uten overskudd legges det like fort ned som det ble etablert. Dermed var det gjort; Hardt arbeid og ståldisiplin gjorde Singapore til vår tids Wirtschaftswunder. Et eksperiment som faktisk ble kronet med kjempesuksess.
Man gir mye av æren for det økonomiske fundament til Kuan Lee mannen som bygde opp Singapore etter uavhengigheten. Lee sørget nemlig for for at Singapore fremstår som en eneste stor grønn, ryddig hage der ingen våger å kaste så mye som et tyggegummipapir på gaten. Ja , forresten det er det ingen mulighet for å gjøre. Tyggis er forbudt i Singapore.
Det er nemlig ikke bare godvilje og uvanlig renslighet som ligger bak de umåtelig plettfrie gatene, bussene og offentlige toalettene. Straffene for lovbrudd er strenge: Kaster du en papirbit på fortauet eller krysser gaten på rødt lys koster det 600 kroner. Og det håndheves. Glemmer du å spyle ned på do, og blir ferska står dopolitiet klart med en regning på 700 kroner. Men, de bøtene er småtteri i forhold til de virkelig strenge straffeneSingapore har dødsstraff for narkosmugling uansett mengde. Flere utlendinger er blitt henrettet ved hengning, til tross for iherdige protester og diplomatiske anstrengelser fra smuglernes hjemland. Du kan spasere trygt i gater og smug døgnet rundt i denne gamle britiske kolonien: Selv små tyverier straffes med flere års fengsel i tillegg til piskeslag! Ingen bombe kanskje at røyking er nærmest forbudt over alt.
Attraksjonene i Singapore er mange:
Ta en tur på en flat båt langs elven. Her får du et godt blikk på byen, pakkhuskaier, byens eldste bro, sossehotellet Fullerton, kaier med barer og restauranter som selvfølgelig overgår Aker Brygge. Chinatown og India Town er de mest rufsete bydelene i Singapore. Her kan du prute og spise deilig mat til en rimeligere penge enn i resten av byen. I Chinatown spiser du på gaten. Pek ut maten i hawkerstallene, gi blaffen i den innbakte sursøte svinefileten denne gang, gå heller for Sing Roll, Popiah, Kway Chop eller noe annet du ikke vet hva er.
Chinatown Singapore
Byen har en verdenskjent botanisk hage full av orkideer og andre tropiske vekster En fuglepark, et akvarium og hele to krokodillefarmer står også på turistmenyen. Dette er rett og slett litt tamt og kjedelig. Mer interessant er den unike Nattsafarien, som foregår vegg i vegg med zoologisk hage. Night Safari Park åpner først etter mørkets frembrudd. Fra rullende minitog ser du sprell levende løver, tigere, sjiraffer, neshorn og hyener så nært at du nesten kan klappe dem. Dyrene opptrer i lysninger i skogen i en nesten magisk setting, omgitt av tropisk regnskog og ekte jungellyder. Svært godt regissert, og dyrene synes å ha det bedre enn i vanlige dyreparker.
Night Safari
Singaporernes største fritidssyssel er tydeligvis shopping, shopping og shopping, med mindre de tar en tur ut til Sentosa som er Singapores eneste sandstrand. Det er shopping over alt, i underjordiske lange ganger er det laget spektakulære gågater. Her er alt til salgs. Prisene er relativt høye til å være i Asia. Bedre dealer får du i Chinatown!
For de fleste er Singapores viktigste must-see Hotel Raffles. Her får du den legendariske drinken Singapore Sling. En søt drittsak, som man bare må ha prøvd, i likhet med litterære storheter fra den engelske kolonitid. Her bodde flere av dem, og her nøt de sine drinker. Atmosfæren er upåklagelig, og det er store mengder peanøtter til hver drink. Her får både turistene og singaporanerne lov til å være rampete. Alle får lov til å kaste peanøttskallet på gulvet.
Comments