top of page

Tanzania

Tanzania kan i likhet med sine naboer by på turistopplevelser helt utenom det vanlige, og landet og befolkningen begynner å bli vant til at de er attraktive for turister. Turismen i landet er økende, og det satses for fullt på luksushoteller, gourmetmat og flotte opplevelsesferier for store og små. Landet har et areal på 945087 kvadratkilometer, har 40 millioner innbyggere, og ligger vakkert til på Afrikas Østkyst. Dagens Tanzania var tysk koloni til og med 1. Verdenskrig, ble deretter britisk, før landet i 1961 ble uavhengig. Den gangens Tanganyika slo seg sammen med Zanzibar, og dermed fikk vi den nye republikken Tanzania i 1964.

Så må jeg oppklare en viktig sak. Tanzanias største by heter Dar es Salaam, som er arabisk for fredshavnen. Denne byen var landets hovedstad fram til 1996. Det året ble det bare vedtatt at hovedstaden skulle flyttes, og Dodoma, 50 mil langt inni jungelen vest for Dar-es-Salaam ble hovedstad. Det internasjonale samfunnet brydde seg ikke så hardt om det, så langt de fleste lands ambassader har blitt værende i Dar es Salaam. Innbyggerne selv bryr seg heller ikke så hardt, så veldig mye administrasjon og det meste av statsapparatet ligger fortsatt trygt plassert i Dar es Salaam. Det er faktisk sånn at hovedstaden heter Dodoma, enten man vil eller ikke. Men så kan man si at i praksis fungerer Dar es Salaam som hovedstad.

Tanzania er hjem for 123 etniske folkegrupper, de fleste med helt egne kulturtradisjoner, språk og landsbyer som de befolker. Kystområdet preges av swahilifolket, en miks av arabisk, indisk og det opprinnelige bantu, mens den mest kjente etniske gruppen innover i landet er de svært fargerike og alltid blide masaiene, som turister på safari utvilsomt vil komme i kontakt med. Tanzanias største by er havnebyen Dar Es Salaam, men hovedstaden ligger 50 mil lenger vest og heter Dodoma. Som tidligere britisk koloni snakker mange engelsk, men Tanzania er fortsatt et fattig land, så lokalkjent guide er ofte et must i dette landet lokalkjent guide når du skal reise rundt i landet. Jernbanen er godt utbygd, men ofte i katastrofal dårlig stand. Man skal ha god til for å satse på jernbanen. Den går nemlig ikke alltid slik som forutsatt i togruten. Veinettet er av varierende kvalitet, og i regntiden kollapser mange av veiene gjennom regnskogen.

Dar es Salaam er Tanzanias viktigste by og her foregår mesteparten av landets business. Byen har 3.2 millioner innbyggere, og det er ikke stort mer enn 8 % av hele landets befolkning. Allikevel befinner halvparten av all industri seg i denne byen. Befolkningen i Dar es Salaam har det bra sammenlignet med befolkningen ellers i Tanzania. Dar es Salaam har fått en skikkelig facelift de siste årene. Gamle bygninger har blitt pusset opp, sentrum er innbydende og vakkert, parker er blitt anlagt. Men, trafikk og infrastruktur er fortsatt katastrofalt dårlig. Man merker en voldsom luftforurensning i byen, og det er køer og eksos over alt. Det er jo sånn at samtlige av landets motorveier går til og fra Dar es Salaam, og det gjør samtlige av landets jernbanelinjer også. Man kommer forresten lett til Zambia herfra med tog. Byen er travel hele dagen, folk løper rundt som tullinger, og det selges og deales på hvert gatehjørne. Et problem kan være at det er mangel på elektrisitet, så ikke bli forundret dersom lyste forsvinner fra hotellrommet ditt midt på dagen.

På kveldstid er Dar es Salaam en hyggeligere by å ferdes i. Livet er roligere, bilene er færre og man lukter ikke på eksosdamp uansett hvor man snur seg. Da blir byen fortryllende koselig. I Dar es Salaam spiser du godt og mye. Her finnes mat fra alle verdneshjørner. Det morsomste er selvfølgelig den krydrede maten fra Zanzibar og fra fastlandet, men du kan velge mellom mange indiske, kinesiske og andre lands restauranter også. Tanzanias høyeste bygning er Benjamin William Mkapa Pension Tower. Her får du utsikt. Det er bare å ta heisen til topps og håpe på det beste. Oyster Bayforstedene er spennende og eksotiske og dit bør man ta seg en tur. Her bor en gjeng av folk som ikke er afrikanere, men en blanding av alle mulige raser og nasjonaliteter. Spennende mat på restaurantmenyene og lett å komme i kontakt med folk. Jeg mener at det er svært lite rasisme eller skeptisisme mot etniske grupper i Tanzania. Befriende sted å være! Jeg anbefaler City Garden og Addis in Dar som eksotiske og nytenkende. Maten er veldig god! Orker du ikke å vente på mat, kjøper du lett fra gateselgere som lager alle mulige retter der og da.

Dar es Salaam har et artig uteliv og det er mange forskjellige klubber å velge mellom. Danseband underholder villig vekk, og mange ungdomsband driver med Hip Hop, R&B som gjort på tanzaniansk vis høres annerledes og skikkelig cool ut. Tanzanianerne rapper også, så det er mange forestillinger og konserter man bør få med seg. Hva er det å se da i Dar es Salaam? De fleste turistg

uider anbefaler ikke spesielt å reise til Dr es Salaam fordi Tanzania liksom er et annet konsept enn storbyferie. Jeg er selvfølgelig ikke enig i det. Tanzania er både storbyferie og mye annet kult. Det aller første du må gjøre er å ta deg en tur på markedet Karialoo. Det er sjukt stort, faktisk et av Afrikas største, og her er det så mye liv at du må regne med å måtte hvile ut etter et par timer. Markedet er proppfullt av eksotiske produkter av alle slag. Her får du krydder presentert som små fjell, matretter du aldri har sett maken til, tanzaniansk øl, biller og gresshopper fra grillen. Du får kjøpt underbukser, sokker, ballongbukser og burkaer. Her foregår handelen livlig. Hold godt på lommeboka, det lurer tyver i kulissene. Men her er det helt rått. Ta med prutekunnskapene, og du kan gjøre gode dealer. Glem middag den dagen, du blir gående og spise mat og frukt. Markedet er lekkert.

De viktigste museene er Nasjonalmuseet, Landsbymuseet og den botaniske hagen. Jeg tenker at Nasjonalmuseet får holde. Det er helt i orden, og gir god innsikt. Ta heller en drosje litt nordover eller sørover og oppsøk en av strendene. Her er ofte et yrende campingliv, og her blir du faktisk kjent med folk. Tanzania er enkelt å ferdes rundt i. De aller fleste snakker engelsk. Kan du noen ord på swahili, og gjerne mer enn djambo, får du mer å gå på! Øygruppen som ligger i Dar es Salaams Marine Reserve er et yndet dykke - og snorklested. Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro på 5895 meter, som det er fullt mulig å gå opp til toppen av. Kilimanjarofjellet kan bestiges hvis man er i rimelig god form. De fleste som velger å bestige Kilimanjaro velger Coca Cola eller Discoruta som egentlig heter Maranghuruta. Den er den enkleste, men ikke så vakker og spektakulær som Scotchruta, nemlig Machameruta. Machameruta følger fjellet rundt, og følger man disse stiene får man se fjellet fra forskjellige angler. Det er mange som ønsker å bestige fjellet, og det står både sherpaer og guider til disposisjon. Man overnatter i telt på de forskjellige Camps oppover på ruten, og guider eller sherpaer sørger for at du får mat. Streberne som ønsker å bestige Kilimanjaro på mindre enn 6 dager ender gjerne opp med høydesyke og må snu. Det er ikke sånn at de som er i best fysisk form nødvendigvis klarer dette bedre enn gjennomsnittmennesket. Hemmeligheten er å gå sakte, sakte. Et skritt av gangen. Da venner kroppen seg til lavere okysgenopptak, og man kan faktisk klare å gjennomføre uten hodepine og andre ekle symptomer på høydesyke. Sakte er pole på swahili, og det hører man guidene si gang på gang. Gå sakte, drikk mye og spis godt når det er pauser. Og for all del, beregn en dag ekstra. Det er så vakkert oppover i fjellet, utsikten er spektakulær, og du møter massevis av kule mennesker fra hele verden som er på vei oppover og nedover. På toppen av fjellet kan du forresten arrangere snøballkamp! Det ligger alltid snø der. Det er ingen grunn til å være i Tanzania hvis du ikke skal på safari, så her er det bare å velge og vrake blant parkene. Nord i Tanzania ligger Arusha National Park. Den er like flott som Serengeti, men med mange færre besøkende, så du får lettere kontakt med guider og sjåfører. Arusha er 137 kvadratmeter stort, og kan tilby et enormt mangfold både når det gjelder flora og fauna. Du vil finne sumpområder, savanner og dype skoger i en og samme park, Ngurdotokrateret ligger her, Momelainnsjøene og Mount Meru. Du er garantert sightings av nærmest alle afrikanske dyr i denne parken.

4533576-african-children-on-zanzibar-island-social-issues-poverty

Så – Tanzanias credo – Serengeti. Jo, du må vel dit, alle skal dit, og alle som har vært i Tanzania har vært i Serengeti. Jeg nevner dyr i fleng her, nemlig mange antilopearter, zebra, bøfler, elefanter, apekatter, hyener, antiloper, løver, leoparder – og en haug med apekatter. De er ofte helt inntil 4WD som tar med turister, og det kan virke skremmende, men med en guide utstyrt med sikkerhetsgevær, og forsikringer om at angrep aldri har skjedd tar de fleste det helt med ro. Utrolig flott og utrolig lærerikt. Ønsker du å ta krokodiller og flodhester i nærmere øyesyn er det Lake Manyara National Park som gjelder. Her flommer det over av dem, og du får nærkontakt, men du blir garantert ikke krokodillemiddag. The hits keep coming! Vestover i Tanzania finner du Gombe Stream National Park. Du kommer kun hit med båt, og du ser Burundi fra båten. Parken ligger isolert til på en av Lake Tanganyikas bredder. Mennesker deler 98 % av våre gener med sjimpanser, og har man ikke skjønt det før, så ser man det her. Forskere har jobbet med å finne ut hvor intelligente sjimpanser egentlig er, og i parken får man opplyst ett og annet man ikke visste fra før. Sjimpanser har for eksempel en enorm evne til like og dislike. Noen mennesker legger de for hat, mens andre elsker de. Det har vågale turister fått oppleve i det de har blitt kastet bæsj på av en sjimpanse! Man overnatter på fine hytter i parken, og får alle måltider inkludert. Man kan også bo i telt dersom man er på low-budget. Parken har også andre apearter, og så regner man med at over 250 fuglearter har sitt hjem her.

Lake Tanganyika har en overflate på 32,900 kvadratkilometer, har en minst 250 forskjellige fiskearter i mange vakre farger, og man regner med at 10 millioner mennesker lever av hva Afrikas nest største innsjø kan by på. Det er fiskerier rundt hele sjøen, og flere små firmasom tilby reisende alt fra å cruise til småturer rundt om kring på innsjøen. Det går tog fra Dar es Salaam til Kigoma ved innsjøens bredd. Med det samme du er i området bør du ta en titt på fossefallene i Kalambo. Ved Kalambo ligger nok en nasjonalpark, og den er nærmest fri for turister. Så dersom du er litt loner er den et veldig bra, hvis ikke det beste alternativet. Da har du guiden for deg selv, og du er garantert mange sightings. Her finner du også krokodiller og flodhester. Få gjerne med deg Ngorongorokrateret og masailandsbyer innover på savannene i Tanzania. Masailandsbyene er for meg for mye av det gode. Her dresses de opp for at alle skal få se, og så får vi litt sang og dans og morsomt, og så skal vi spise og kjøpe tøy og annet tullball. Men sikkert verdt å ta med seg for den som liker sånt.

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig kastam. Dette ordet brukes i en hver sammenheng hvis turistene

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i 6tiden etter en durabelig krangel, så hun slo fast at hun muligens h

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse. Nederlandsk er det offisielle språket i Nederland og i Flandern i Belgi

Commentaires


bottom of page