top of page

Verdens kuleste rektor

Sven-Erik Riise er ikke som andre rektorer. Han kjenner alle elevene ved navn, er sykelig opptatt av Belgia og dyrevern pluss at han kan alt om Melodi Grand Prix, Armenia og papegøyer.

- Fortell litt om oppveksten din.Jeg er født i Trøndelag og familien min kommer derfra. Men så er jeg vokst opp i Moss, en liten og oversiktlig by. Så istedenfor å dra til USA, dro jeg til Luxembourg et år da jeg var 16 for å lære språk og gikk på skole der. Så gikk jeg på vanlig vgs i Moss. Så et år i USA der jeg studerte. Jeg lærte mye språk og studerte mye forskjellig. Jeg har opp gjennom livet vært lærer på alle skoletrinn: i barneskole, ungdomsskole, vgs og på universitetet. - Ville du bli lærer da du var liten også? Ja! Jeg har alltid ville blitt lærer, det er det kuleste som finnes – da kan man gå inn i et klasserom og snakke om ting som interesserer seg selv, og til og med tvinge folk til å høre på og få de interessert i det. - Hvorfor ville du bli rektor? Rektor ville jeg bli fordi jeg tenkte at det kunne bli interessant om man kunne bli rektor på en skole hvor man kunne få lov til å drive med pedagogikk, være ansvarlig for all undervisningen og for at alle eleven har det bra. Og å få lov til å bygge en skole og bidra til å lage god pedagogikk og godt faglig miljø. Men jeg måtte være et sted hvor jeg kunne undervise samtidig. - Hva synes du om OPG? Det er en sånn perfekt Svennie skole da, fordi den er liten og oversiktlig. Jeg er god venn med elevene og det å kunne snakke med elevene synes jeg er veldig viktig. Det er også viktig for meg å ha oversikt over at ting går som de skal, at vi gjør alt riktig – noe som er lettere på en liten skole. Lærerne tenker likt og alle lærerne er enige og kjører i samme retning. Lærerne kan legge opp undervisningen slik de ønsker, men målet er likt, noe som er veldig fint. - Hva er dine største interesser? Armenia, folkemordet på armenerne, papegøyer (jeg har åtte stykker), språk, dyr generelt og dyrevern og så liker jeg Belgia på grunn av de 3 språkene. - Fortell litt om Malaysia. Det er kanskje det mest spennende jeg har gjort. Der var jeg og passet på noen orangutanger en sommer også kjøpte jeg og kjæresten er leilighet der. En sånn pensjonistleilighet for mange år siden. Og vi trodde aldri det skulle bli noe av – dette er bare tull tenkte vi. Men det kostet bare 120 000, så vi puttet inn 60 000 hver og tenkte at dette var en drøm. Kanskje vi får en leilighet, kanskje ikke? Og så fikk vi en kjempefin leilighet, i et kjempefint område rett ved en strand. Vi har hatt veldig mye glede av den. Det er også rett ved en regnskog, så vi kan gå i regnskogen og titte på dyr og planter og bli blitt av sånne snegler som suger blod, blodigler. Så vi synes det er kjempegøy i Asia og vi prøver å dra så mye som mulig til den lille leiligheten. Vi prøver å dra dit en gang i året, men etter at Lille Søting mistet nebbet sitt så har jeg ikke turt å dra fra den så mye, så da har vi blitt mer hjemme. Også måtte jeg besøke faren min i Australia nå sist gang, så vi er veldig mye på reiser da. Men vi skal dit om et år, men på grunn av bryllupet så må vi vente et år da. - Hva er dine andre toppreisemål? Det er New Zealand som er veldig fint, også Armenia som jeg har sagt og Belgia, så syns jeg California er kjempegøy, det er fordi jeg har bodd der da, det er gøy å komme tilbake. Og så liker jeg stillehavsøyene veldig godt, for det er lett å komme i kontakt med folk og det er morsomt å møte folk der fordi de er så åpne og morsomme. - Skal du gifte deg nå i nær fremtid? Ja, 4 juli! - Og det gleder du deg til? Ja! Det blir veldig morsomt. Det blir stor fest, 57 inviterte. - Hvor skal det være? På Vinterbro, vi har nemlig et sommerhus på Vinterbro. Fordi på grunn av disse fuglene så har vi ikke hjerte til å dra fra dem, så vi måtte ha sommerferie i Norge og da kan de være med, så vi kjøpte et sommerhus på Vinterbro. Og vi har en sånn brygge og der kommer det en sånn dommer da, som er moren til en elev på skolen her som er så snill at hun skal gift oss. - Er det noe spennende som alle på skolen burde vite om deg? Neh, jeg tror ikke det. Hva skulle det være? Men jeg liker veldig godt å undervise. Jeg kunne ikke vært rektor hvis jeg ikke fikk lov til å undervise. Jeg vill ikke bli en sånn kontorrotte. Så det morsomste jeg gjør på denne skolen er faktisk undervisningen. - Er det sant at du har laget brettspillet Passport? Jeg har laget Passport, Airport og Europa på boks. Og så har jeg laget to quizbøker, så jeg er ingen forfatter, jeg er mer en lekeforfatter som lager sånne spørsmål og svar og sånn, det syns jeg er kjempegøy og kjempespennende. Men det er begrenset da fordi jeg er ikke en sånn ”all-rounder”, fordi jeg er kjempedårlig i for eksempel sport og teater og sånn. Det jeg absolutt kan er språk, reisemål, geografi, og politikk og den type ting. Men det er mange ting jeg overhode ikke kan, så jeg kunne aldri lagd en all-round quiz bok med teater og kino, det er jeg veldig dårlig på. - Og så har du din egen hjemmeside? Ja, Svenni.no, veldig morsom hjemmeside og der ligger det quizer, reisemål og mange ting jeg mener. Så er det om Armenia nå i det siste, og så ligger det litt forskjellig ting. - Så for å lære om deg så burde man kanskje gå inn der? Ja det fint å gå inn der, fordi der står det mye. Og jeg kan være tips til reisemål og det jo ting der som interesser meg, men av til så interesserer det jo andre også. Ja, så er det veldig viktig siden det er Melodi Grand Prix. Så det er jo det kuleste jeg vet i hele året for meg, det er liksom OL, VM, Julaften og 17.Mai på en gang. Så den tiden som kommer nå når ulike land finner sine bidrag så sitter jeg hjemme å stemmer. - Hvorfor syns du det er så spennende egentlig? Og ikke Idol eller X-Factor? Jo, fordi du må huske på en ting og det er at jeg har vokst opp på 70-tallet og da var Norge verdens kjedeligste land. Vi hadde bare en tv-kanal i svart hvitt, vi hadde en radiokanal og alle programmene var dritkjedelig, det bare hvordan sånn å planlegge en landsby i Wales og sånn, det var helt håpløst. Også var det en gang i året det var Melodi Grand Pix og det var kjempegøy for da fikk du høre masse språk som fransk og tysk og masse kult. Og så har det på en måte blitt en veldig interesse for det, jeg syns det er kjempegøy. Og det er jo politisk, for jeg ser hvilke land som stemmer på hvem, så jeg har en oversikt over det da. - Vil du beskrive deg som verdens kuleste rektor? Nei, det kan andre gjøre. Men jeg hadde jo håpet at jeg kanskje kunne være det litt for dere da.

Skrevet av: Kristoffer Klepp Moe og Ingvild Fylling

0 views0 comments

Kastram

På Salomonøyene og Vanuatu har befolkningen et helt eget ord som brukes kun for å beskrive øysamfunnets helt spesielle tradisjon, nemlig kastam. Dette ordet brukes i en hver sammenheng hvis turistene

Karma

Klokken hadde passert 12 på formiddagen og hun hadde fått i seg restene av ginen som stod ved sengekanten. Einar hadde stukket av i 6tiden etter en durabelig krangel, så hun slo fast at hun muligens h

Kåre

Den observante leser sitter kanskje nå og lurer på begrepene flamsk og nederlandsk. For ordens skyld skal jeg klare opp i disse. Nederlandsk er det offisielle språket i Nederland og i Flandern i Belgi

Comments


bottom of page